SOS για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού της Τουρκίας: ρωγμές στα θεμέλια, σαθρό υπέδαφος και επερχόμενη ζημιά στη Μεσόγειο


Freepen.gr - Οι αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου που εργάζονται στο κατασκευαστικό έργο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu της Τουρκίας αναφέρουν ότι μια σειρά προβλημάτων, όπως η έλλειψη προσαρμογής σχεδιασμού και η έλλειψη αρμόδιων μηχανικών στην περιοχή, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, ανέφερε η εφημερίδα Birgün.

Το έργο κατασκευάζεται στη Μερσίνα με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom να έχει το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την κατασκευή του εργοστασίου στις 3 Απριλίου εν μέσω ανησυχιών για τις δυνητικά καταστρεπτικές οικολογικές συνέπειές του.

Τα πρώτα μεγάλα σύννεφα εμφανίστηκαν το Μάιο, όταν ανακαλύφθηκαν ρωγμές στα θεμέλια, σύμφωνα με την κυβερνητική HaberTürk. Το νέο σκυρόδεμα τοποθετήθηκε τελιά μόνο για να ανακαλυφθούν περισσότερες ρωγμές.

Το πρόβλημα των ρωγμών, που ανακαλύφθηκε από την Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ), έχει επιλυθεί - θεωρητικά - από τότε, ωστόσο η ίδρυση του εργοστασίου παραμένει πρόβλημα.

Ο σχεδιασμός του εργοστασίου δημιουργήθηκε με το ρωσικό τοπίο και τον καιρό στο μυαλό και χρειάζεται αναθεώρηση για να προσαρμοστεί στο θερμό κλίμα της Τουρκίας, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Birgün.

"Για παράδειγμα, η κλίση στα βουνά πρέπει να γίνει με πιο οριζόντιο τρόπο, αλλά έχει γίνει κάθετα για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ογκόλιθοι συνεχώς να κυλούν στους λόφους", ανέφερε ένας υπάλληλος.

Το έδαφος στο οποίο το εργοστάσιο είναι χτισμένο, σύμφωνα με έναν μηχανικό γεωλογίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είναι σαθρό και δεν μπορεί να στηρίξει το εργοστάσιο.

"Από τεχνική άποψη, μπορείτε να κατασκευάσετε μια δομή πάνω από κάθε επιφάνεια. Ωστόσο, η δομή δεν είναι θέμα αντιγραφής-επικόλλησης, πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με την παρούσα επιφάνεια. Κανένα από αυτά δεν συμβαίνει επειδή οι μηχανικοί του έργου δεν είναι ικανοί », ανέφερε ο μηχανικός, δείχνοντας κενά που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπύκνωση, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Το έργο λειτουργεί εξ ολοκλήρου με εργολάβους με εμπειρία του παρελθόντος, δήλωσε ένας αξιωματούχος. ''Δρουν σαν να κατασκευάζεται ένα κτίριο αντί ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Και ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής ενός κτιρίου, ακολουθείται πολύ πιο σοβαρό σχέδιο δράσης».

Η ψύξη του εργοστασίου γίνεται μέσω των υδάτων της Μεσογείου.

Το ζεστό νερό που θα κυκλοφορήσει στη θάλασσα μετά τη διαδικασία ψύξης, όπως είπε ένας χημικός μηχανικός που μίλησε στην αριστερή Birgün, θα οδηγήσει σε αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή.

''Το χλώριο τοποθετείται στο νερό για να αποφεύγονται τα μύδια κλπ. από το να κολλήσουν στους σωλήνες που χρησιμοποιούνται για να τραβήξουν το νερό. Και τότε αυτό το νερό, το οποίο τώρα περιχει φυσικά χλώριο, απελευθερώνεται στη θάλασσα», δήλωσε ο αξιωματούχος. ''Φανταστείτε τη ζημιά που μπορεί να δημιουργήσει στη θάλασσα, η οποία είναι γεμάτη με ζωντανούς οργανισμούς''.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail