Οι SDF προειδοποιούν: «Αν η Τουρκία μας επιτεθεί οπουδήποτε, τότε πάμε σε ένα μεγάλο πόλεμο με μέτωπο 600χλμ»

Freepen.gr - Ο διοικητής των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF),  Μαζλούμ Εμπντί, μίλησε στην εφημερίδα Politika και τον Yeni Özgur  δηλώνοντας πως: «Αν ο τουρκικός στρατός επιτεθεί οπουδήποτε, θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο πόλεμο. Έχουμε ενημερώσει όλους. Η Τουρκία το γνωρίζει, και οι ΗΠΑ και η Γαλλία" μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ANF.

Ο Ebdi μίλησε για τη συνοριακή γραμμή: "Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων και όπλων στα σύνορα. Και θα το προσθέσω, έτσι έχουμε πράξει και εμείς. Οι εντάσεις είναι υψηλές. Αυτό επιτρέπει προκλήσεις. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη".

Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει επιθέσεις, ο Εμπντί είπε:

"Ο Ανατολικός Ευφράτης και η Αφρίν δεν είναι παρόμοια. Αυτές είναι δύο ξεχωριστές περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να επαναλάβουν εδώ ό,τι συνέβη στην Αφρίν. Δεν θα το αφήσουμε αυτό.

Κάναμε μια στρατηγική απόφαση κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Αφρίν. Δε θέλαμε να εξαπλωθεί αυτός ο πόλεμος. Θέλαμε να διατηρήσουμε τη μάχη στην Αφρίν. Για εμάς, ο Ανατολικός Ευφράτης δεν θα είναι έτσι. Αν ο τουρκικός στρατός επιτεθεί οπουδήποτε, θα εξελιχθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο".

Ο Εμπντί διευκρίνισε τα σχόλια του "μεγάλου πολέμου":

"Για παράδειγμα, αν η Τουρκία επιτεθεί στην Gire Spi, το μέτωπο μάχης θα είναι από το Derik έως το Manbij. Αυτή είναι η απόφασή μας. Τους έχουμε ενημερώσει όλους. Η Τουρκία το γνωρίζει, και οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Αν υπάρχει επίθεση εναντίον μας, τα σύνορα των 600 χιλιομέτρων θα μετατραπούν σε εμπόλεμη ζώνη. Αυτό θα σήμαινε μια δεύτερη περίοδο εμφυλίου πολέμου στη Συρία [αν και δεν καταλαβαίνουμε γιατί ένας πόλεμος Κούρδων - Τούρκων ερμηνεύεται από τον Εμπντί ως...εμφύλιος ή μήπως εννοεί ότι αν ο συριακός στρατός αναπτυχθεί και στις υπόλοιπες περιοχές τότε θα υπάρξει και με αυτόν σύγκρουση;].

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι να έρθει να πάρει τη Gire Spi και το Kobane, τότε θα σταματήσει. Αλλά αν υπάρξουν επιθέσεις, ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να αποσυρθεί η Τουρκία ".

Ο Γενικός Διοικητής των SDF μίλησε για τη στάση των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα:

"Έχουμε μια συμμαχία με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της ISIS, η οποία είναι σε εξέλιξη σήμερα στις περιοχές Deir ez-Zor και Raqqa. Εάν η Τουρκία μας επιτεθεί, οι δυνάμεις της YPG στο πλαίσιο των SDF θα αποσυρθούν. Στη συνέχεια, ο αγώνας εναντίον του ISIS θα σταματήσει. Στην πραγματικότητα, το ISIS θα ανακάμψει. Αν φύγουμε, το καθεστώς θα εισέλθει στην περιοχή για να γεμίσει το κενό. Οι κοινές μας προσπάθειες με τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό θα υποστούν ζημιές.
Οι ΗΠΑ δεν το θέλουν".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail