«Ο λόγος που ο Ερντογάν θέλει τους S-400, είναι αυτός για τον οποίο δε θέλουν οι ΗΠΑ»

Freepen.gr - Η απόκτηση του S-400 μπορεί να είναι μέρος μιας αποτρεπτικής άμυνας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά ενός άλλου πραξικοπήματος μετά την ανατροπή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, γράφει ο Thomas Karako, διευθυντής του έργου πυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), όπως αναφέρει το ahvalnews.com.

Ενώ η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400 αντιπροσωπεύει μια σημαντική νίκη για τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ξεγράψουν τις προοπτικές αεροπορικής άμυνας τόσο με τα F-35 όσο και με τα Patriot στα πλαίσια μιας πιθανής μελλοντικής ολοκλήρωσης με τις αεροπορικές άμυνες του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Karako.

Η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει το προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας την Παρασκευή, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, ενώ οδηγεί σε ένα ρήγμα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα ρωσικά συστήματα είναι ασυμβίβαστα με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

"Λίγες πρόσφατες πωλήσεις όπλων είχαν τόση γεωπολιτική επιβάρυνση όσο αυτή", ανέφερε ο Karako, προσθέτοντας ότι η συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την προμήθεια τεσσάρων συστοιχιών S-400, ακολουθεί μια προσπάθεια εξοπλισμού εδώ και μια δεκαετία της Τουρκίας.

"Η άφιξη του S-400 ακολούθησε μια σημαντική πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, κυρίως την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους το 2015, την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 - ακριβώς πριν από τρία χρόνια σήμερα - και μια νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν», ανέφερε ο Karako.

Το άρθρο αναφέρει ότι οι αναλυτές έχουν προβληματίζονται ως προς την αποτυχία των ΗΠΑ να αποτρέψουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν ήταν εξοικειωμένος με τις απειλές των αμερικανικών κυρώσεων και την απέλαση από το πρόγραμμα των F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως μπορεί να θέλει το ρωσικό σύστημα για τον ακριβή λόγο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να το έχει η Τουρκία, επειδή είναι κατασκευασμένο για να καταρρίπτει το αμερικανικά κατασκευασμένα αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TSK) σημειώνοντας πως η πολιτική επιβίωση είναι το κύριο κίνητρο για την απόφαση του Ερντογάν.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ήταν η απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να πουλήσουν στην Άγκυρα το σύστημα των Patriot που την έκανε να στραφεί στη Ρωσία.

''Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση ότι η Ρωσία δίνει στην Τουρκία περισσότερο από την εξελιγμένη τεχνολογία αναζήτησης και καθοδήγησης από ότι οι ΗΠΑ δίνουν σε άλλους συμμαχικούς φορείς του Patriot", ανέφερε ο Karako.

Το σύστημα Patriot δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στην αναπτυσσόμενη εταιρική σχέση του Ερντογάν με τη Ρωσία ούτε θα αρκούσε ως ασφάλεια κατά του πραξικοπήματος, καθώς δεν είναι προσαρμοσμένο να καταρρίπτει τα δυτικά αεροσκάφη, ανέφερε το άρθρο.

Ο Ερντογάν άλλωστε κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016 και θα μπορούσε να είναι αρκετά δύσπιστος αφήνοντας την προστασία του στα χέρια των αμυντικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Η θεωρία αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος να υπομείνει σημαντική πίεση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει τους S-400, εκτός από την εξήγησή του γιατί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Τουρκία παραμένει ανοικτή στην απόκτηση Patriot από τις ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail