Πρώτη μεγάλη νίκη της Τουρκίας για τους S-400: Οι ΗΠΑ τώρα ζητούν να μην ενεργοποιηθούν

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Πέμπτη φάνηκε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μαλάκωσαν τη θέση τους σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Κογκρέσο στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σύμφωνα με το CNN, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να καταστήσει λειτουργικό το αντι-αεροπορικό σύστημα.

"Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις, αλλά ειλικρινά αυτό που θα θέλαμε πραγματικά είναι να μην λειτουργήσουν οι S-400", ανέφερε ο Πομπέο στο Bloomberg Television. Αυτός είναι ο στόχος μας. Είναι αυτό για το οποίο μιλάμε με τους Τούρκους για μήνες και μήνες".

"Έχουν παραλάβει κάποια από τα συστατικά τμήματα μέχρι σήμερα και τους πιέζουμε να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση".

Είπε επίσης ότι «κατέστησε σαφές στους Τούρκους πως η ενεργοποίηση των S-400 είναι απαράδεκτη».

Η έμφαση στην ενεργοποίηση παρά στην απόκτηση του S-400 είναι μια σαφής διαφοροποίηση από τα προηγούμενα μηνύματα των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος. Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επανειλημμένα ότι «η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και πολύ αρνητικές συνέπειες εάν ολοκληρώσει την παράδοση των S-400» [δήλωση της εκπροσώπου Morgan Ortagus στα τέλη Μαΐου].

Πλέον αυτό έχει αλλάξει και συνιστά μια πρώτη νίκη της Τουρκίας, την οποία καλό θα είναι να αξιολογήσουμε σοβαρά στην Αθήνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail