Το New Deal του 1929 και γιατί πολύ απλά δε θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα οι πολυεθνικές

To 1929 οι ΗΠΑ γνώρισαν μια τρομακτική οικονομική κρίση. Βγήκαν από αυτή μέσω του New deal το οποίο ήταν ένα σύστημα δημοσίων επενδύσεων και ελεγκτικών μηχανισμών. Με τον τρόπο αυτό έρχεται η πραγματική ανάπτυξη.

Οι πολυεθνικές θέλουν φτηνά χέρια οπότε αν επιλέξουν κάποια χώρα λόγω φτηνού εργατικού δυναμικού δεν έχουν κανένα κίνητρο να δώσουν παραπάνω. Ακόμη και αν απαιτηθεί να πληρώσουν περισσότερα, έχουν τη λύση. Θα πάνε σε χώρες που υπάρχουν ακόμα πιο εξαθλιωμένοι. 

Συνεπώς η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας με αποτέλεσμα να καταστεί η χώρα, πόλος έλξης για ξένες επιχειρήσεις που θα αφήσουν λεφτά στη χώρα και όχι ένα μισθό εξαθλίωσης.

Για ενίσχυση των ντόπιων παραγωγικών επιχειρήσεων αυτό προϋποθέτει δημόσια ΔΕΗ. Όποιος θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα έρθει αν χαρίσει η χώρα τα πάντα με όλα τα έσοδα εκτός από μισθούς εξαθλίωσης να πηγαίνουν στο εξωτερικό, μάλλον κάτι δεν σκέπτεται καλά.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail