Mirage 2000-5Mk.2: Η μη πλήρης αξιοποίηση και το διαρκές έγκλημα, της “μη FOS”

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επίπτωσης της υπερδεκαετούς (όχι πρόσφατης…) καθυστέρησης στην υποστήριξη του στόλου των Mirage 2000-5Mk.2 στο αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πούμε απλά ότι το μαχητικό αυτό είναι μία πλατφόρμα που θα την ανέβαζε από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων πολλά σκαλοπάτια ψηλότερα από την Τουρκική Αεροπορία, αν είχε αξιοποιηθεί από την Ελλάδα! Ουδέποτε όμως συνέβη κάτι τέτοιο. Με ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2004 και μετά.


Το μαχητικό αυτό έχει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες από οτιδήποτε πετά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εξαιρουμένων φυσικά των F-35A του Ισραήλ και των Rafale της Αιγύπτου. Αποκτήματα των τελευταίων τριών μόλις ετών. Και φέρει όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους με πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες που δεν είχαμε στη διάθεσή μας (πάλι με δική μας επιλογή!) στην περίπτωση του Mirage F 1CG.

1. Το εξοπλισμένο με κεραία μηχανικής σάρωσης ραντάρ RDY-2 του 5Μκ.2 είναι με διαφορά το καλύτερο σύστημα του είδους στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια! Συγκρίνεται σε επιδόσεις και δυνατότητες μόνο με το AN/APG – 70 του πολλαπλών ρόλων F-15E της Ισραηλινής Αεροπορίας…
Σε λειτουργική διαμόρφωση Track While Scan (TWS) μπορεί να παρακολουθεί μέχρι 24 στόχους και να εγκλωβίζει μέχρι οκτώ. Τους πιο επικίνδυνους οκτώ! Από αυτούς επιλέγει αυτόματα τους τέσσερις και εκτοξεύει εναντίον τους ισάριθμους MICA EM ή IR, ταυτόχρονα… Με χρονικό διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου.

Η επιλογή των τεσσάρων αυτών στόχων από το σύστημα και το λογισμικό λειτουργίας του (SEG 51 για τις διαμορφώσεις αέρος – αέρος, SEG 52 για τις διαμορφώσεις αέρος-εδάφους και SEG 53 για τα υποστρατηγικού χαρακτήρα όπλα όπως ο SCALP-EG και ο ΑΜ-39 Exocet) δεν γίνεται με μοναδικό κριτήριο το πόσο επικίνδυνοι είναι για το μαχητικό – φορέα. Γίνεται παράλληλα και με κριτήριο του πόσο ευάλωτοι είναι στις βολές των MICA


2. Προσέξτε τι γίνεται εδώ… Τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο εξοπλισμένο με μηχανικής σάρωσης ραντάρ μαχητικό! Δηλαδή είτε αναφερόμαστε σε Eurofighter – Typhoon, είτε σε F – 15E, είτε σε F – 16 Block 50/52, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των στόχων γίνεται από τα πληρώματα και απαιτεί συγκέντρωση και κρίσιμο χρόνο… Δεν γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από υπολογιστή και συγκεκριμένο λογισμικό.

Όταν ένας στόχος πετά χαμηλά και με μικρή σχετικά ταχύτητα, ακόμη και αν έχει προσεγγίσει σε μικρότερη απόσταση από κάποιον άλλο στόχο που πετά ψηλά και με μεγάλη ταχύτητα, είναι λιγότερο επικίνδυνος. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει το πλεονέκτημα του ύψους και την αναγκαία κινητική ενέργεια για να εκτοξεύσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας πύραυλο BVR εναντίον σου… Δεν έχει δηλαδή “φάκελο” όπως αποκαλείται αυτό στην αεροπορική αργκό.

Το RDY-2 με το λογισμικό λειτουργίας του, “βλέπουν” και αξιολογούν σε κλάσματα δευτερολέπτου σε κάθε σάρωση, τη σχετική ταχύτητα των στόχων, την πορεία και το ύψος τους και αυτόματα σου “δίνουν” τους οκτώ πιο επικίνδυνους, παρέχοντας παράλληλα δυνατότητα ταυτόχρονης βολής εναντίον των τεσσάρων. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων στοχοποίησης, με μαχητικά του ίδιου τύπου μέσω του συστήματος Data Link που φέρει το αεροσκάφος (IDM – Improved Data Modem).

3. Στις επιχειρησιακές δυνατότητες του SCALP – EG δεν θα αναφερθούμε. Έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά και το πόσο αναγκαίο είναι το όπλο αυτό στην Πολεμική Αεροπορία και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ως πολλαπλασιαστής ισχύος, είναι γνωστό… θεωρούμε απαραίτητο όμως το να σημειώσουμε ότι η ακτίνα του MICA και στις δύο εκδόσεις του είναι μεγαλύτερη από αυτή του AIM-120C5/C7 AMRAAM.

Και αυτό το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου όπλου, συνδυασμένο φυσικά με τις μεγαλύτερες ακτίνες αποκάλυψης και εγκλωβισμού του RDY-2 (σε σχέση με το APG-68(V)7 & 9 των Block 52+ και Block 52+ Advanced) και το πρωτοποριακό λογισμικό του, προσέξτε, δεν είναι το πιο φονικό!
Το πιο φονικό χαρακτηριστικό του (στην έκδοση με την κεφαλή αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας αναφερόμαστε – IR) είναι το ότι δεν παρέχει καμία προειδοποίηση στον στόχο που προσεγγίζει, γιατί δεν εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Καθοδηγείται από το ραντάρ του μαχητικού – φορέα μέχρι να “δει” με τον δικό του υπέρυθρο αισθητήρα τον στόχο, σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές των πυραύλων IR μικρής ακτίνας. 

4. Το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου ICMS 2000Mk.3 είναι κατά γενική ομολογία κλάσεις ανώτερο από οτιδήποτε αντίστοιχο έχει ποτέ ενταχθεί σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία (και την τουρκική)…

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα επιχειρησιακά ατού του Mirage 2000-5Mk.2 και των όπλων του. Αν θέλουμε να τα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα χρειαζόμαστε σελίδες ολόκληρες. Και αυτά ακριβώς είναι που απαξιώνουμε εδώ και χρόνια.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.