Νέα κατραπακιά από τη Fitch στην Τουρκία με μια ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας

Freepen.gr - Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας με το αιτιολογικό της απόλυσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο γνωστός οίκος υποβάθμισε την ικανότητα της Τουρκίας σε "ΒΒ-" την Παρασκευή, λέγοντας ότι η απόλυση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τις αμφιβολίες για την ανοχή των αρχών σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης αλλά κάτω από το όριο, ανέφερε το Reuters.

Ο κυβερνήτης Μουράτ Τσετινκάγια απολύθηκε στις 6 Ιουλίου και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι τον απέλυσε επειδή δεν ακολούθησε οδηγίες σχετικά με τα επιτόκια και η τράπεζα δεν είχε εκπληρώσει σωστά το ρόλο της.

Η Fitch μείωσε την βαθμολογία της Τουρκίας από "ΒΒ" με αρνητικές προοπτικές καθώς η απόλυση του διοικητή υπογραμμίζει επίσης την επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας και της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Είπε ότι η κίνηση αυτή [της απόλυσης] "κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη εξασθενημένη εγχώρια εμπιστοσύνη (που αποδεικνύεται από την άνοδο της δολαριοποίησης), θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που απαιτούνται για την κάλυψη των μεγάλων απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας και της επιδείνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων".

Ο οίκος Fitch δήλωσε επίσης ότι η απόλυση πρόσθεσε επιπρόσθετη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail