Όλοι στη σειρά για τα τουρκικά F-35: Χώρα του Κόλπου στην κούρσα για την απόκτησή τους

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν να παρέξουν τα τουρκικά F-35 σε μια αραβική χώρα του Κόλπου μετά την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, σύμφωνα με αναφορές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα «αξιόπιστες Δυτικές πηγές άμυνας». Ενώ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επρόκειτο μέχρι πρότινος να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο στόλο F-35A μετά τις ΗΠΑ, η έξωσή της από το πρόγραμμα ανάγκασε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αναζητήσουν νέους πελάτες για το αεροσκάφος, σημειώνει το militarywatchmagazine.com.

Επίσης αναζητούνται νέες εγκαταστάσεις και μονάδες παραγωγής για τα μέρη των αεροσκαφών που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν από τους Τούρκους αμυντικούς παραγωγούς, ενώ πολλά ευρωπαϊκά κράτη προσφέρονται να αντικαταστήσουν τις τουρκικές βιομηχανίες. Η «χώρα του Κόλπου» η οποία διεκδικεί τα τουρκικά F-35 φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το μόνο κράτος στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, το οποίο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το μαχητικό.

Έχει υπάρξει σημαντική συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του 2017 σχετικά με το εάν πρέπει να εγκριθούν οι πωλήσεις των μαχητικών στη χώρα, καθώς το Αμπού Ντάμπι παραμένει ο εγγύτερος σύμμαχος του Δυτικού Μπλοκ στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο οι ΗΠΑ απέφυγαν από καιρό να προσφέρουν το αεροσκάφος στα ΗΑΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ ωστόσο θεωρείται πιθανό να εξετάσει την πώληση των F-35 στα ΗΑΕ για διάφορους λόγους. Η επέκταση του προγράμματος παραμένει προς το συμφέρον όλων των μελών του και χρησιμεύει για τη μείωση του κόστους ανά μονάδα. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ λειτουργεί ήδη παράλληλα με τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35A που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και οι μοίρες μαχητικών που αναπτύσσονται από το κράτος του Κόλπου σίγουρα θα κατευθύνονται στο Ιράν, συμπληρώνοντας τους στόλους των F-35 του Ισραήλ και των ΗΠΑ  στην περιοχή και τους μεγάλο στόλο των F-15SA από τη γειτονική Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον, τα F-35 θα μπορούσαν να φέρουν υποβαθμισμένο λογισμικό παρόμοιο με εκείνο που προοριζόταν για τα τουρκικά αεροσκάφη, ώστε τα ισραηλινά F-35 να διατηρούν ένα πλεονέκτημα. Η στενή πολιτική εναρμόνιση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το δυτικό μπλοκ και η πολιτική σταθερότητα εντός του κράτους καθιστά τις προοπτικές για το Αμπού Ντάμπι να «ξεσηκωθεί» και να στραφεί ενάντια στις Η.Π.Α. ή τους συμμάχους τους εξαιρετικά χαμηλές. Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε, η σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα και η μεγάλη εξάρτηση του μαχητικού σε ανταλλακτικά από τις Η.Π.Α. και η σύνδεση με ένα αμερικανικό κεντρικό δίκτυο σημαίνει ότι ο στόλος πιθανότατα θα προσγειωνόταν εντός μιας ημέρας.

Ενώ οι κίνδυνοι για την πώληση των F-35 στα ΗΑΕ είναι χαμηλοί, οι κίνδυνοι άρνησης στον αντίποδα είναι σημαντικοί. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν επί του παρόντος να αναπτύξουν από κοινού ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς με τη Ρωσία και σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας αναφέρουν επίσης ότι εξετάζουν την απόκτηση ρωσικών αεροσκαφών για τον στόλο τους.

Μια τέτοια απόκτηση θα έπληττε σοβαρά τα δυτικά συμφέροντα, αλλά θα μπορούσε να προληφθεί με μια πώληση F-35.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail