Γιατί η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να αγοράσει είναι χρόνο κι όχι τα “τουρκικά F-35” που ξέμειναν στις ΗΠΑ

Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35, προκάλεσε συζήτηση για το ενεδεχόμενο η Ελλάδα να επωφεληθεί και να πάρει κάποια από τα “τουρκικά” F-35. Νομίζουμε ότι το μόνο που θα αγοράσει η Ελλάδα απ΄ αυτή την εξέλιξη είναι χρόνος. Κι αυτός πολύτιμος είναι αρκεί να τον εκμεταλλευθούμε.

Από: militaire.gr - Πάρις Καρβουνόπουλος

Πρώτα απ΄ όλα να επισημάνουμε ότι η Τουρκία επί της ουσίας έχει ολοκληρώσει την παραγγελία για 30 αεροσκάφη F-35. Απ΄ αυτά έξι βρίσκονται ήδη “αποθηκευμένα” σε αμερικανική αεροπορική βάση.

Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά και της αμερικανικής διοίκησης έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα αεροσκάφη που τους έμειναν στα χέρια. Έχουν αναφέρει ήδη κάποιες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και σ΄ αυτές συμπεριλαμβάνουν και την Ελλάδα. Μόνο που η χώρα μας αυτή τη στιγμή μπορεί να πάρει F-35 μόνο αν ο Τραμπ αποφασίσει να μας τα κάνει…δώρο. Κάτι που αποκλείεται. Όχι μόνο γιατί ο Τραμπ δεν κάνει δώρα…

Όσοι υπολογίζουν τα νούμερα με ακρίβεια ,λένε πως αυτά “δεν βγαίνουν”. Αν η Ελλάδα έμπαινε στη διαδικασία να περάσει στην εποχή του F-35, θα ΄πρεπε να παραγγείλει το λιγότερο 12 με 18 αεροσκάφη. Ακόμη κι αν η τιμή του καθενός δεχτούμε ότι θα “περιοριστεί” στα 80 με 85 εκατομμύρια δολάρια, υπάρχει ένα κόστος συντήρησης και υποστήριξης που δεν μπορεί κανένας να το αγνοήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια τέτοια αγορά θα κόστιζε ετησίως στην Ελλάδα περί τα 300 εκατομμύρια, για περίπου μια δεκαετία. Μπορεί να τα πληρώνει η Ελλάδα αυτά τα λεφτά; Όχι είναι η απάντηση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Κάποιοι θα πρότειναν να υπάρξει αναπροσαρμογή στον εκσυγχρονισμό των F-16. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και θα κοστίσει από 1,5 έως 2 δις. Μέχρι το 2021 η Ελλάδα θα πρέπει να ΄χει πληρώσει περίπου 900 εκατομμύρια. Θα μπορούσε να αλλάξει επίπεδο η αναβάθμιση και να μετατραπεί σε ένα πολύ φθηνότερο “συμμάζεμα”, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα; Και σ΄ αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι αρνητική. Η συμφωνία αναβάθμισης μας έχει “δεμένους χειροπόδαρα”. Από την εταιρεία λένε ότι ήδη έχουν δοθεί παραγγελίες σε άλλες εταιρείες που παράγουν τα απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό συστήματα και υλικά και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Η Ελλάδα αν ζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή θα πληρώσει…

Συνεπώς καταλήγουμε στο αρχικό συμπέρασμα: η καθυστέρηση ή η ματαίωση παράδοσης των F-35 στην Τουρκία εξασφαλίζει στην Ελλάδα χρόνο πολύτιμο που δεν είχε. Αν δεν υπήρχε η σύγκρουση Ουάσινγκτον-Ερντογάν σε δύο έως τρία χρόνια θα ΄πρεπε να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα στο Αιγαίο, η οποία θα περιελάμβανε και F-35. Φαίνεται ότι το αποφεύγουμε. Ο χρόνος είναι πολύτιμος αν τον αξιοποιήσουμε σωστά. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν “διαβάσουμε” από την αρχή και σωστά την τουρκική απειλή, η οποία έχει αλλάξει δραματικά και προς το χειρότερο σ΄ ότι μας αφορά. Δεν είναι μόνο τα F-35 που παρήγγειλαν οι Τούρκοι, ούτε οι S-400 που ήδη παραλαμβάνουν. Τα νέα πολεμικά τους πλοία αλλά και η όλο και μεγαλύτερη χρήση UAV, θα ΄πρεπε ήδη να έχουν σημάνει συναγερμό. Οι νέες τουρκικές απειλές πιθανόν να μην αντιμετωπίζονται ούτε καν με το F-35. Ας προσδιορίσουμε λοιπόν ποια είναι η απειλή και νομίζουμε ότι μετά εύκολα θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε τι πραγματικά πρέπει να κάνουμε για να ενισχυθούμε.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.