Το Πεντάγωνο "προσγειώνει" Ερντογάν-Τραμπ: Είμαστε σαφείς, η Τουρκία δε θα έχει F-35 και S-400

Freepen.gr - Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την απομακρύνει από το πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35, αν η Άγκυρα αποκτήσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Μετά από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας στην Οσάκα, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις απειλές από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να πλήξει την Τουρκία με κυρώσεις για την προγραμματισμένη αγορά τωνς S -400.

"Έχουμε ακούσει από αυτόν προσωπικά ότι αυτό δεν θα συμβεί", ανέφερε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Τραμπ. «Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως στρατηγικοί εταίροι, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ο καθένας πρέπει να το γνωρίζει αυτό», είπε.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την εκδιώξει από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, εάν συνεχίσει με την παράδοση του συστήματος, όπως αναμενόταν, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της βιομηχανικής συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσής τους σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA), ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, υπολοχαγό της Πολεμικής Αεροπορίας Mike Andrews, η Ουάσινγκτον παραμένει σταθερή στο θέμα.

"Η αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα F-35. Η Τουρκία δεν θα επιτρέπεται να έχει και τα δύο συστήματα", ανέφερε ο Andrews στο Reuters.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail