Οκτώ ολοκαίνουρια F-16V προσγειώνονται στη Βουλγαρία μέχρι το 2023

Freepen.gr - Η Βουλγαρία έχει υπογράψει σύμβαση ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια 8 μαχητικών αεροσκαφών της Lockheed Martin, F-16 V, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας της χώρας την Τετάρτη.

Η Βουλγαρία με την αγορά αυτή προχωρά στην αντικατάσταση των γηραιότερων μαχητικών Mikoyan MiG-29. Οι άλλες δύο επιλογές αφορούσαν το Gripen της Saab και μεταχειρισμένα ιταλικά Eurofighters.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ατάνας Ζαπριάνοφ είπε ότι 6 μονοθέσια και 2 διθέσια F-16 V θα παραδοθούν μέχρι το 2023, αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία έχει τέσσερα βασικά στοιχεία - την παράδοση του αεροσκάφους, την παράδοση του εξοπλισμού μάχης, την προμήθεια προσομοιωτών και εξοπλισμού εφοδιαστικής. Επίσης η κατάρτιση τόσο των πιλότων όσο και του προσωπικού εδάφους συμπεριλήφθηκε επίσης στην τιμή.

Τον Ιανουάριο του 2019, το Reuters ανέφερε ότι το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών F-16V για 1,05 δισ. Δολάρια (1,8 δισ. Ευρώ).

Σχεδόν 130 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ενώ 84 αντιτάχθηκαν εναντίον του, κατηγορώντας το υπουργικό συμβούλιο για παραβίαση των κανόνων προσφορών.

"Η προσφορά των ΗΠΑ υπερβαίνει τον προϋπολογισμό κατά 174 εκατομμύρια δολάρια (300 εκατομμύρια). Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν τέσσερις μήνες, ενώ η πρώτη συνάντηση αναμένεται στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα ", είπε ο Καρακατσάνοφ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail