Ξαφνική εμπλοκή για τα F-16 Block 70 της Βουλγαρίας

Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ άσκησε βέτο στη συμφωνία 1,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,1 δισεκατομμυρίων) για την προμήθεια 8 μαχητικών F-16 Block 70 από την Lockheed Martin την Τρίτη.

"Λόγω της σύντομης νομοθετικής διαδικασίας, ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως οι τιμές, οι εγγυήσεις, οι χρόνοι παράδοσης, οι ποινές, οι αποζημιώσεις κ.λπ., παρέμειναν ασαφείς", δήλωσε ο Ράντεφ σύμφωνα με το BulgarianMilitary.com.

"Η δέσμευση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σε υποχρεώσεις, για τα επόμενα χρόνια, χωρίς εθνική συναίνεση και πεποίθηση στους αμοιβαία αποδεκτούς όρους της συνθήκης, είναι εξαιρετικά ανησυχητική", πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Η βαλκανική χώρα σχεδίαζε να αγοράσει τα Gripen της Saab το 2017 αλλά η συμφωνία χάλασε αρκετά νωρίς.

Ο Ράντεφ, ο οποίος έχει επίσης υπηρετήσει ως διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων, δήλωσε προηγουμένως ότι η χώρα πρέπει να συνάψει συμφωνία με την εταιρεία που προσφέρει "πλήρες πακέτο εξοπλισμού, συνοδευτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση προσωπικού".

Το κυβερνών κόμμα GERB, υπερασπίστηκε τις συμβάσεις και εξέφρασε την ετοιμότητά του για άλλη μία ψηφοφορία σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση την Παρασκευή. Το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να υπερβεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του Ράντεφ με τουλάχιστον 121 ψήφους σε σύνολο 240 εδρών.

Στις 19 Ιουλίου, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αγορά των αεροσκαφών F-18 αυξάνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε 2,1% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται αρκετές συμβάσεις στο τομέα της άμυνας. Η σημερινή συμφωνία με τον Lockheed Martin περιλαμβάνει την προμήθεια πυρομαχικών για τα μαχητικά, βλήματα Sidewinder AIM 9Χ Block II και ένα κοινό σύστημα τακτικής ραδιοσυχνοτήτων πολλαπλών λειτουργιών (MIDS JTRS).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail