Μικροβίωμα εντέρου: Ο ρόλος του στην πρόληψη καρδιακής νόσου

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», επισημαίνει ότι η προσθήκη του βακτηρίου Akkermansia muciniphila σε συμπληρώματα διατροφής, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.


Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καρδιακή νόσος ευθύνεται για τον θάνατο τριών ανθρώπων καθημερινά παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, στις Η.Π.Α. ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα οποία σχετίζονται με την καρδιά ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν στο Βέλγιο αναγνώρισαν για πρώτη φορά το 2007 τα πιθανά οφέλη που έχουν τα βακτήρια για την υγεία του ανθρώπου, καθώς διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη παχυσαρκίας και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ποντίκια.


Μια δεκαετία μετά την πρώτη ανακάλυψη, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την παλαιότερη θεωρία, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν το βακτήριο Akkermansia, μειώνει τους παράγοντες που ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερχοληστερολαιμία, στα ζώα.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων για την παρούσα μελέτη, δεν σταμάτησε την έρευνα πάνω στην επίδραση που είχαν τα βακτήρια στην υγεία των πειραματόζωων.

vaktirio

Αποτελέσματα

Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων πριν ξεκινήσει η έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι εθελοντές έλαβαν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιείχαν τα βακτήρια και δεν παρουσίασαν παρενέργειες.

Η συνολική κλινική τους εικόνα παρουσίασε βελτίωση, μειώθηκε ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, ενώ η κατανάλωση συμπληρωμάτων με το εν λόγω βακτήριο μείωσε τα επίπεδα φλεγμονής, αποτοξίνωσε το συκώτι, αύξησε τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και βοήθησε στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 2,3 κιλά.

Πηγή: Medical Daily
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail