«Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για να τη χάσει η Δύση» - ανάλυση λατρείας της Αγκυρας



Engin_Akyurt / pixabay
Freepen.gr - Μέχρις ότου η Ουάσιγκτον υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική στάση που θα προστατεύει τα βασικά συμφέροντα της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να παίζει το χαρτί της Μόσχας ενάντια στην Ουάσινγκτον, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια νέα βιώσιμη νέα περιφερειακή τάξη, σημειώνει μια ανάλυση των Michael Doran και Peter Rough στο συντηρητικό αμερικανικό think tank του Ινστιτούτου Hudson.

Η σκέψη ότι η Τουρκία μπορεί απλώς να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ και να αντιμετωπιστεί ως μέλος δεύτερης κατηγορίας χωρίς αρνητικές συνέπειες για τη Δύση είναι μνημειώδης αποτυχία της φαντασίας, έγραψαν οι αναλυτές.

"Δεν πρόκειται για μεμονωμένη εμπορική συναλλαγή, για την απλή αγορά ενός μόνο όπλου. Είναι μια επανατοποθέτηση της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική », ανέφερε το άρθρο.

Σύμφωνα με τους Doran και Rough, είναι δύσκολο σε αυτό το στάδιο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις των πιθανών αμερικανικών κυρώσεων, ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αγορά του S-400 από την Τουρκία δεν είναι μια φανταστική κίνηση του Ερντογάν.

'' Παίζει τη Μόσχα μακριά από την Ουάσινγκτον, έτσι ώστε η Τουρκία να μην μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη ούτε από αυτές'' είπε το άρθρο, προσθέτοντας ότι η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τις επιλογές της Τουρκίας.

Κατά τους συντάκτες το πως η Ουάσινγκτον θα ανταποκριθεί περαιτέρω στην αγορά των S-400 της Τουρκίαςθα διαμορφώσει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες, οι οποίοι λένε ότι το πιο εντυπωσιακό σφάλμα στο δόγμα ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος είναι η υπόθεση πως  δεν είναι τόσο στρατηγικά σημαντική για τη Δύση όσο ήταν.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επικρατούσας κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών και κλείνει αποθεώνοντας την Τουρκία:

Η Τουρκία, η πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος της Δύσης, ήταν απαραίτητη για την προστασία της Ευρώπης από τις χειρότερες πτυχές της πολιτικής εξουσίας της Μέσης Ανατολής και είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail