Είμαστε απαίδευτοι στα προβλήματα της λογικήςΟι πολλοί πολεμούν τους ολίγους και τους υποτάσσουν. Οι ισχυροί εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των αδυνάτων. Τα επιχειρήματα των πολλών που είναι λιγότερο προνομιούχοι, είναι το αίτημα της ισότητας. Επιδιώκεται από τους πολλούς η κατάργηση της ανισότητας, που είναι η κοσμική κατάσταση.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Το πνεύμα που εκδηλώνεται και καλλιεργείται από τους ολίγους, τους ισχυρούς ή τους επαίοντες, πολεμάει την κοσμική αυτή θέση της ανισότητας και της υπεροχής. Το κοσμικό πνεύμα που εκδηλώνεται μέσω του ανθρώπινου πνεύματος σαν λογική λειτουργία, γιατί είναι κι αυτό κομμάτι της κοσμικής λογικής, κατευθύνεται από δύο κεντρικές γραμμές, ανεξάρτητες από εσωτερικές και εξωτερικές επήρειες, που δρουν σαν φυσικές δυνάμεις και φανερώνονται μπροστά σε κάθε συνειδητή λειτουργία.

Είναι η ιδέα της φειδούς και σαν συνέπειά της η άρνηση των συγκρούσεων κι όλων εκείνων των ιδεών, που φέρνουν τις συγκρούσεις και τις καταστροφές. Στην ιδέα της φειδούς περιέχονται οι θετικές προυποθέσεις για τη δημιουργία, την αύξηση και τη ματαίωση των αντιδράσεων στη δημιουργία κα;ι την αύξηση. Ετσι, μιλάει το πνεύμα των πολλών που οι αποφάσεις τους φτιάχνουν τους νόμους και δημιουργούν τον ανθρώπινο κώδικα.

Ο δρόμος αυτός είναι αντίθετος προς το δρόμο των ολίγων, που πολλές φορές με μια εκτροπή της λογικής λειτουργίας, υψώνουν ανάστημα μπροστά στο Σύμπαν, νομίζοντας εύκολη την κατάργηση της κοσμικής λογικής και την υποκατάστασή της με την ανθρώπινη, που είναι τις περισσότερες φορές γελοία, αλλά και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ανίκανη να θεμελιώσει τη ανθρώπινη πορεία, ακόμη και για 24 ώρες.

Δεν έφτασε ακόμη η ώρα για να πάρει, να επωμισθεί ο άνθρωπος μόνος τους τις ευθύνες. Η λογική του δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα. Είναι ακόμη απαίδευτος στα προβλήματα της λογικής. Το μέλλον του θα εξαρτηθεί από την παίδευση και τη λογική άσκηση, που θα είναι απαλλαγμένη από τα παράσιτα του θυμού και του ενστίκτου.

Ο δρόμος θα είναι μακρινός και δύσκολος.

Η λογική λειτουργία δεν ειναι αυτόματη και άνετη, αλλά σύνθεση σκέψεων και συνείδηση, που η σύνδεσή τους με την πράξη γίνεται άμεσα με συλλογισμούς και με γνώσεις. Ο ανθρώπινος βίος δεν είναι απλό φαινόμενο ζωής, είναι υπεύθυνη πορεία υπαγορευμένη από το πνεύμα.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.