Βρετανικό πολεμικό πλοίο συνόδευσε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ με το φόβο του Ιράν

REUTERS / Jon Nazca
Freepen.gr - Η Τεχεράνη απείλησε να προχωρήσει σε αμοιβαία μέτρα, αφού οι βρετανικές αρχές κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να πιάσουν ένα δεξαμενόπλοιο ενώ διέσχιζε το Γιβραλτάρ με το πρόσχημα ότι μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι είχε το δικαίωμα να το πράξει, καθώς το πλοίο φέρεται να παραβιάζει το καθεστώς κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Δαμασκό, αναφέρει το sputniknews.com.

Το βρετανικό πετρελαιοφόρο Pacific Voyager, το οποίο πρόσφατα πέρασε το Στενό του Hormuz, συνοδεύτηκε από βρετανικό στρατιωτικό σκάφος κατά τη διάρκεια της διαδρομής του, όπως έδειξε η υπηρεσία παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας. Αργότερα, το βρετανικό πολεμικό πλοίο σταμάτησε να ακολουθεί το δεξαμενόπλοιο, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε από στρατιωτικό σκάφος του ΝΑΤΟ στον Κόλπο του Ομάν.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι οδήγησε τα δύο πολεμικά πλοία να ακολουθήσουν το βρετανικό πετρελαιοφόρο, αλλά η κατάσταση έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει αντιδράσει στην πρόσφατη απόφαση των βρετανικών αρχών να καταλάβουν ένα πετρελαιοφόρο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να λάβει αντίστοιχα μέτρα για τα βρετανικά πλοία, εκτός εάν αφεθεί το δεξαμενόπλοιο.

Το Bloomberg ανέφερε την ίδια ημέρα ότι μετά από αυτές τις εντάσεις, ένα πετρελαιοφόρο που ανήκει στον βρετανικό ενεργειακό γίγαντα BP βρήκε «καταφύγιο» στο εσωτερικό του Περσικού Κόλπου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail