Τόσες προδοσίες κι εμείς "χαμπάρι"

Για όσους δέχονται τα περιστατικά και τις καταστάσεις όπως έρχονται, για όσους θεωρούν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι "πρόβα" και διαθέτουν αρκετό απόθεμα άγνοιας και ευπιστίας, για να μεταπλάθουν το επίκαιρο σε ανεπίκαιρο και αρκετή προσαρμοστικότητα για να αφομοιώνουν το "καυτερό" σήμερα με την παγερή αδιαφορία, όπου τα πάντα αναχωνεύονται και μετουσιώνονται σε ευκαιριακή αναζήτηση που ενταφιάζει κάθε προοπτική, οπότε και τελικά εναρμονίζονται με το δράμα το καθημερινό και με το αίτημα που η συγκυρία αναδίδει, ας ψηφίσουν την Κυριακή με ελαφρά τη καρδία.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Για όσους όμως πιστεύουν ότι πρέπει να πορεύονται στη ζωή με έρμα ευθύνης και απεχθάνονται να είναι εύπιστοι και παθητικοί παρατηρητές της πολιτικής αθλιότητας ή να εκλαμβάνονται από τους"ψοφοειδείς" της πολιτικής ως Λωτοφάγοι, γιατί αυτό απέδειξαν οι διεκδικούντες την ψήφο μας, όλοι ανεξαιρέτως, τότε η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής μπορεί να αποδειχθεί ένα ηχηρό "ράπισμα" κατά της κομματικής απάτης.

Μακάρι οι πολίτες να εγκαταλείψουν τη σιωπή τους, που τείνει να καθιερωθεί ως δηλωτικό ζωής και μοίρας και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται σαν γενικότητα επεξηγηματικής συλλογιστικής, και να αντικρούσουν με την ψήφο τους εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα και πρακτικές, που για μια ακόμη φορά θα διαψεύσουν προσδοκίες.

Δεν θα συμβεί, δυστυχώς. Είμαστε καταδικασμένοι να υποφέρουμε εν μέσω θέρους τον ιστορικό μας χειμώνα. Ετσι, αποδεχόμαστε πάντα με πολλές προσδοκίες την πολιιτκή διαστροφή, με τη νέα της μορφή, αλλά από τους ίδιους που μας οδήγησαν στα μονοπάτια της προδοσίας, τους ίδιους ετεροκίνητους πολιτικούς, που με τη ραγιάδικη νοοτροπία τους και την ψυχική τους υποταγή στη λαγνεία της εξουσίας, δημοπράτησαν τις ελπίδες και τα όνειρα του λαού.

Ναι, θα ψηφίσουμε τούτη την Κυριακή, κι ίσως η καλλιεργούμενη εκτίμηση της "φυγής" του αλλοπρόσαλλου Τσίπρα και η αναμενόμενη "αυτοδυναμία" της ΝΔ, αποδειχθεί ότι τούτη η κοινωνία είναι προορισμένη να συνεχίσει να δοκιμάζεται και να χειμάζεται, χωρίς μάλιστα να οραματίζεται ένα "γλυκύ έαρ".

Μακάρι ως ψηφοφόροι να είχαμε αποφασίσει να καταψηφίσουμε την κραταία αντίληψη VIDEO ERGO SUM (χαζεύω άρα υπάρχω, πιθηκίζω άρα ζω...). Γιατί εθιστήκαμε να πιθηκίζουμε ό,τι γυαλίζει στην αφασική μητρόπολη των χλιαρών ονείρων μας. Η Ελλάδα παλιά ήταν χωνευτήρι. Σήμερα είναι χαβούζα των "αναπτυξιακών" προσδοκιών της.

Δεν θα ψηφίσουμε, όμως, την Κυριακή για να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι της κομματικής επιβίωσης και της επικάλυψης της δυσοσμίας που γίνεται ερήμην του λαού. Αντίθετα, θα ψηφίσουμε ως ευαπάτητοι θεατές της πολιτικής φαντασμαγορίας πολλούς παλιούς και νέους "καραγκιόζηδες" του κομματικού κατεστημένου. Θα ψηφίσουμε την "ανανέωση" που μας προσφέρει η πολιτική πονηρία, αλλά θα πρόκειται για "αναπαλαίωση" μ' όλα τα γκροτέσκο χαρακτηριστικά της πολιτικής ντεκαντέτσιας.

Γιατί δεν ψηφίζουμε με αίθημα ευθύνης, αλλά υποτέλειας και πρόσδεσής μας στην παραμυθία και τα γελοία "αφηγήματα" των κομμάτων, που συντηρούν τη "τσιμεντένια" γλώσσα και την παρωχημένη πολιτική σκέψη, που ξενοδοχείται στη σατραπεία των ταριχευμένων "ιδεολογιών" του "έχειν και του κλέβειν".

Κι όσι εγκλωβισμένοι στο "βολικό" τους μικρόκοσμο, διαβάζοντας τις παραπάνω σκέψεις, μου προσάψουν ότι επιβραχύνω την απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και μελοδράματος, ας κοιτάξουν τον εαυτό τους στο καθρέπτη του σπιτιού τους. Κι ας διερωτηθούν αν αξίζει η ζωή τους να είναι και πράξη αναμέτρησης με το έρεβος της απραξίας, της κομματικής δουλείας και τις φθαρτές παγίδες του πολιτικού βίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail