Πρώτο βασικό συμπέρασμα που θα χρειαστεί σε λίγα χρόνια: Ο ΣΥΡΙΖΑ δε συνετρίβη, τέλος τα όνειρα για το ΠΑΣΟΚ

Πρώτο βασικό συμπέρασμα των εκλογών και πάντα με βάση το 100% Exit Poll αλλά και την εκτίμηση της Singular Logic είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια βαρύτατη ήττα, η οποία ταπεινώνει ένα κόμμα το οποίο έφτασε να δείχνει σημεία αλαζονείας, απέναντι σε έναν αντίπαλο, που τουλάχιστον ο απερχόμενος πια πρωθυπουργός, θεωρούσε του χεριού του.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο με ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 31-32%, δεν μπορεί κανείς να μιλά για συντριβή. Συντριβή θα ήταν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν αρκετά κάτω από το 20% και όχι πολύ μακριά από το 10%.

Θα μπορούσε να είχε συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Με το συγκεκριμένο κλείσιμο του Σκοπιανού, με τις διαρκείς παράνομες αφίξεις αλλοδαπών στα ακριτικά νησιά, με το αποτελείωμα της μεσαίας τάξης, θα μπορούσε. Μόνο η Μακεδονία να μαύριζε τον κ. Τσίπρα και όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Εντούτοις του έδωσε περίπου ένα 20% (+/-) στις ευρωεκλογές και λογικά κάπου αντίστοιχα θα κινούμαστε και τώρα.

Φαίνεται όμως πως 4 1/2 χρόνια διακυβέρνησης ήταν αρκετά ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα εκμεταλλευθεί και να αρχίσει να μπετονάρεται ως δεύτερος πόλος, όσο κι αν αρέσει ή όχι αυτό. Φυσικά αυτή η εξέλιξη παγώνει και τα όνειρα του ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στο προσκήνιο. 

Ενδεχομένως η βαριά ήττα αλλά η αποτροπή της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, να οφείλεται και στο ΠΑΣΟΚ που πολύ απλά με αυτή την ηγεσία δείχνει ότι δεν μπορεί. Φυσικά θα βγει τρίτο αλλά αυτό το οφείλει στη συντριβή της Χρυσής Αυγής.

Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε και πλέον στην αντιπολίτευση θα έχει ένα ευκολότερο έργο καταγγέλλοντας όλα όσα εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Κι επειδή ο καιρός έχει γυρίσματα και ο ελληνικός λαός ασθενή μνήμη, όπως τώρα ανέβασε ξανά τη ΝΔ κατακρημνίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το αντίστροφο σε κάποια χρόνια.

Βέβαια υπάρχει μια μεταβλητή, το ΜέΡΑ 25 που φαίνεται ότι περνά τελικά τον πήχυ του 3%. Η πίεση από αριστερά θα είναι ισχυρή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail