Αυτοκίνητο: Αυτές είναι οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη γύρω περιοχή μας, αφού τα νέα δεδομένα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής. Ιδού οι επενδύσεις που έιναι έτοιμες να γίνουν στην περιοχή μας και που μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε…

… με μεγάλο όφελος τις χιλιάδες νέες και καλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, ενω η χώρα μας θα μπεί και πάλι στο επενδυτικό στόχαστρο μεγάλων πολυεθνικών.

Αναδημοσίευση από: newsauto.gr
Σπύρος Χώτος


Μεταξύ άλλων και η συνεχής ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης απαιτεί από όλους τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στα νέα δεδομένα, μετατρέποντας τα υπάρχοντα εργοστάσιά τους ώστε να υποδεχθούν την κατασκευή των νέων ηλεκτρικών μοντέλων.

Επιπλέον όμως απαιτεί και τη μεταφορά της παραγωγής των υπαρχόντων μοντέλων σε νέα εργοστάσια, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε περιοχές της Ευρώπης όπως τα Βαλκάνια, που πάντα λόγω του στρατηγικού γεωγραφικού τους προσδιορισμού αποτελούν μια λύση πρώτης προτεραιότητας.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, το VW Group, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα εύρεσης μιας νέας τοποθεσίας για την κατασκευή αυτοκινήτων της Skoda και της SEAT στην περιοχή μας, με την Τουρκία να φαίνεται ότι έχει κάνει ρελάνς έναντι της Βουλγαρίας και τη Σερβίας, ώστε να είναι αυτή που θα επιλεγεί τελικά ως η νέα τοποθεσία του εργοστασίου. Απο την άλλη η χώρα μας, δεν έχει κάνει καν επαφή… 


Βέβαια, ακόμη επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει από τους Γερμανούς, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό επιλογής για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και ίσως ακόμη και για τη χώρα μας, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει προσεγγίσει το Group για συνομιλίες.

Αντίστοιχες περιπτώσεις πάντως με αυτές του VW Group ενδέχεται να προκύψουν και από άλλους κατασκευαστές, αφού το επικείμενο Brexit έχει κάνει πολλούς στο να στρέψουν το βλέμμα τους προς άλλες περιοχές της Ευρώπης για την παραγωγή των αυτοκινήτων τους.

Μεγάλες ευκαιρίες για νέα εργοστάσια μπαταριών ηλεκτρικών

Ωστόσο, εκεί όπου αναμένεται να υπάρχει έκρηξη νέων επενδύσεων είναι στην κατασκευή νέων εργοστασίων που θα παράγουν μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Ο λόγος για αυτό το ενδιαφέρον έχει έντονη πολιτική σκοπιά, αφού οι εν Ευρώπη κατασκευαστές δεν θέλουν πλέον να εξαρτώνται σε αυτό το κομμάτι από την Η.Π.Α. και την Κίνα, που είναι οι δύο κύριοι κατασκευαστές μπαταριών ηλεκτρικών μοντέλων αυτή τη στιγμή.

Ήδη, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα επιχορηγήσουν με 5 και 6 δις. δολάρια αντίστοιχα την από κοινού κατασκευή προηγμένων κέντρων εξέλιξης και κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στα εδάφη τους. Η Ε.Ε. από την πλευρά της έχει δεσμευθεί για να επενδύσει 1,2 δις ευρώ σε αυτή την Γαλλο-Γερμανική προσπάθεια και το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στη Γαλλία σε λίγους μήνες.

Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, τα εργοστάσια για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για χώρες όπως η Ελλάδα, που θα μπορούσαν να μπουν δυνατά στο Ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη δημιουργώντας νέες γραμμές παραγωγής και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων που μας δίνει η γεωγραφική θέση της χώρας, σε συνδυασμό και με τις νέες απαιτήσεις της εποχής.Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.