Η Τουρκία θέλει να γίνει πυρηνική δύναμη (η στρατηγική του "παντελονιάζω τα κέρδη")

1. Η Τουρκία σήμερα είναι μέλος των συνθηκών για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων όπως η “Nuclear Non-Proliferation Treaty", "Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty" και μέλος των πρωτοβουλιών όπως είναι η "Zangger Committee" και "Nuclear Suppliers Group". Επιπλέον, έχει υποστηρίξει από το τέλος του προηγούμενου αιώνα, τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης από πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

2. Έτσι από τη μια πλευρά, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, από την άλλη όμως, όπως όλα δείχνουν, καλοβλέπει και προετοιμάζει την δυνατότητα ανάπτυξής και παραγωγής τους.

3. Αυτή η αντιφατική προσέγγιση της Τουρκίας για τα πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης στους γείτονές της.

4. Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ είχαν διασπείρει για φύλαξη και χρήση πυρηνικά όπλα σε Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στον Καναδά, στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ για την δημιουργία εναλλακτικών δυνατοτήτων προσβολής της πρώην ΕΣΣΔ. Οι χώρες αυτές ήταν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Τουρκία όπως επίσης και η Ελλάδα από το 1963 έως το 1984 και ο Καναδάς, ο οποίος απέσυρε τα 3 από 4 πυρηνικά οπλικά συστήματα το 1972.

5. Το πρόγραμμα περιλάμβανε όχι μόνο αποθήκευση αλλά και εκπαίδευση των πιλότων και του κατάλληλου προσωπικού των κρατών αυτών του ΝΑΤΟ, στο να χειρίζονται τα συστήματα και να μπορούν να φορτώνουν με τις πυρηνικές βόμβες τα πολεμικά αεροσκάφη όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και των συγκεκριμένων κρατών.

6. Όλα τα πυρηνικά όπλα προστατεύονται με κωδικούς και όλα αυτά τα κράτη που είχαν πυρηνικά, δεν μπορούσαν να οπλίσουν τα όπλα χωρίς τους απόρρητους κώδικες έγκρισης από το Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης.

7. Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι η πιθανή απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων (εφόσον έγινε), θα υπονόμευε την ασφάλεια της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας. ‘
Όμως η προωθούμενη στρατηγική συνεργασίας με τη Ρωσία, ανατρέπει τις παρωχημένες λογικές του Ψυχρού Πολέμου.
Νέες δυνάμεις αναδύονται, νέες περιφερειακές συμμαχίες κάθε μορφής δημιουργούνται και νέες στρατηγικές συμμαχίες έρχονται να αλλάξουν τις γεωστρατηγικές ισορροπίες σε συγκεκριμένες περιοχές (όπως συμβαίνει ήδη στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο).

8. Η οποιαδήποτε πυρηνική δυνατότητα της Τουρκία σήμερα, από την στιγμή που γίνεται μέρος του προβλήματος αστάθειας στη Μέση Ανατολή, είναι κακή ιδέα, πόσο μάλλον όταν η Τουρκία φλερτάρει στρατηγικά με τη Ρωσία, ριζοσπαστικοποιείται θρησκευτικά και διαρρηγνύει τις σχέσεις της με τον Δυτικό Κόσμο.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

9. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε σχέση με τα πυρηνικά και την Τουρκία είναι τα παρακάτω:

• Εάν η Τουρκία, η οποία έχει σήμερα ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο σταδιακά ριζοσπαστικοποιείται θρησκευτικά και απομακρύνεται από το Δυτικό κόσμο, εξακολουθεί να έχει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ (παλαιότερη τεχνολογίας είτε νεότερης οιασδήποτε μορφής, τακτικά, μέσου βεληνεκούς κλπ).
• Εάν μπορεί να υπερβεί τις διατάξεις ασφαλείας μη εξουσιοδοτημένης χρήσης, που έχουν θέσει οι Αμερικανοί.
• Εάν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει δικά της πυρηνικά όπλα
• Εάν οι κινήσεις του Ερντογάν έχουν σκοπό ένα αυτόνομο πυρηνικό πρόγραμμα, που θα την καταστήσει πυρηνική δύναμη, με τεράστια πλέον δυνατότητα προβολής ισχύος.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ :

1. Οι Αμερικανοί απομάκρυναν αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό από τη βάση του Ινσιρλίκ τα τελευταία χρόνια της έντασης των σχέσεων τους με την Τουρκία και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πήραν και τα πυρηνικά όπλα. Το που τα πήγαν, μόνο από συναφείς ενδείξεις μπορεί να συναχθεί χωρίς βεβαιότητα.
Θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να δομείται στρατηγική συνεργασία Ρωσίας Τουρκίας και να δεχθεί η Ρωσία να απειλείται από πυρηνικά όπλα που φυλάσσονται στο έδαφος της Τουρκίας.

2. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατο για την Τουρκία να υπερβεί τις ασφαλιστικές δικλείδες για την χρήση των πυρηνικών όπλων, πόσο μάλλον όταν η άμεση φύλαξή τους ήταν στα χέρια των Αμερικανών.

3. Σήμερα είναι αδύνατο για την Τουρκία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, όμως εάν είχε πυρηνικά εργοστάσια θα μπορούσε με έμμεσο τρόπο να αποκτήσει την τεχνολογία και τα απαραίτητα υλικά, για την κατασκευή τους. Αυτό που θα της έλειπε θα ήταν η πυραυλική τεχνολογία, ο αεροπορικός φορέας για την άφεση και η αποτελεσματική αντιβληματική /αντιαεροπορική προστασία των εγκαταστάσεων από προληπτικά χειρουργικά κτυπήματα (στις εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής των πυρηνικών όπλων) και ιδίως κατά την φάση ανάπτυξης.

ΕΝΑ ΔΙΟΛΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ας δούμε λοιπόν τα βήματα της Τουρκίας, που επιβεβαιώνουν εν πολλοίς την υπόθεση ότι θέλει να γίνει κεντρική πυρηνική δύναμη.

1. Ο νεο-Οθωμανισμός, η προσπάθειά της δηλαδή για ενίσχυση της ισχύος της επί τη βάσει της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (γαλάζιες πατρίδες κλπ), διεκδικώντας μαξιμαλιστική επέκταση της κυριαρχίας της και των δικαιωμάτων της προς όλες τις κατευθύνσεις, με κάθε μέσο, αδίστακτα και προβολή μάλιστα σκληρής ισχύος.

2. Η προσπάθεια της για ηγεσία στο Μουσουλμανικό Κόσμο.
Δεν διστάζει να συγκρουσθεί με όσες μουσουλμανικές χώρες έχουν κυρίαρχη θέση στον Μουσουλμανικό Κόσμο και αμφισβητούν τις προσπάθειες ηγεμονίας της, ενώ προωθεί τις συμμαχίες της με άλλες.

3. Η στρατηγική της συμμαχία με Ρωσία, Ιράν και Πακιστάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί οι δύο τουλάχιστον από τις προαναφερόμενες χώρες είναι ήδη πυρηνικές δυνάμεις και μπορούν να της περάσουν υλικά, εκπαίδευση και τεχνολογία.

4. Η προσπάθειά της να αποκτήσει τους S-400, που ακόμη και ως αυτόνομο σύστημα μπορεί να διαφαλίσει εξαιρετικά την αεράμυνα περιοχής, και τα εργοστάσια για την ανάπτυξη και παραγωγή πυρηνικών όπλων.

5. Η προσπάθειά της να αποκτήσει πυραυλική τεχνολογία από τους Ρώσους, που την δίνουν πακέτο με τους S-400, ενώ οι Αμερικανοί δεν την δίνουν με τους Patriot.

6. Οι Patriot δεν είναι αξιόπιστο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας και αεράμυνας περιοχής εναντίον δυτικού τύπου βλημάτων και αεροσκαφών, λόγω της πιθανότητας κρυφού ελέγχου του λογισμικού τους από τους Αμερικανούς. Στη περίπτωση αυτή θα ήταν άχρηστοι για προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων από χειρουργικά κτυπήματα αεροσκαφών και βλημάτων, που εκτοξεύονται από χώρες της δυτικής συμμαχίας.

7. Η συμφωνία με την Ρωσία για την δημιουργία δύο πυρηνικών εργοστασίων, δίνει στη Τουρκία την δυνατότητα, να αναπτύξει και να ενσωματώσει στον αμυντικό τομέα την πυρηνική τεχνολογία.

8. Η μαζική εκπαίδευση επιστημόνων στην πυραυλική αλλά και στην πυρηνική τεχνολογία, που ήδη γίνεται στη Ρωσία (κοντεύει να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο).

9. Η επιθυμία της για προμήθεια αεροσκαφών 5ης γενιάς τεχνολογίας Stealth, τα οποία καθίστανται ιδανικοί φορείς στρατηγικών βλημάτων/βομβών.
Ήδη όμως έχει ξεκινήσει και η ίδια για την ανάπτυξη αεροσκάφους 5ης γενιάς, το οποίο όμως βρίσκεται σε σχεδιαστικό ακόμη στάδιο.

10. Η προσπάθεια μαζικής παραγωγής οπλικών συστημάτων σε όλα τα αμυντικά πεδία, που την ανεξαρτητοποιούν από τις δυτικές δομές/δεσμεύσεις.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

1. Η Τουρκία στον Ψυχρό Πόλεμο ήταν πολύτιμη για την Δύση κυρίως ως πλατφόρμα απειλής κατά της ΕΣΣΔ, αλλά και ως ζώνη επιρροής του Δυτικού κόσμου (χώρα του ΝΑΤΟ), που δεν έπρεπε να μπει στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ (στρατηγική απομόνωσης της ΕΣΣΔ).

• Σήμερα η Τουρκία δεν λογίζεται τόσο σημαντική στο κομμάτι της απειλής κατά της Ρωσίας, αφού ο κόσμος έχει αλλάξει αλλά υπάρχουν εναλλακτικά και πολλές άλλες χώρες στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, οι οποίες έχουν ενταχθεί στις δυτικές δομές (ΝΑΤΟ, αντιβληματική προστασία σε χώρες της ΕΕ, χώρες της Μαύρης Θάλασσας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αλλά και στρατηγικές συμμαχίες των ΗΠΑ με χώρες της Μαύρης Θάλασσας και Υπερκαυκασίας κλπ).

• Αναβαθμίζεται όμως εξαιρετικά η ανάγκη να μην δημιουργηθεί στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, που δυνητικά θα μπορούσε να συμπεριλάβει και το Ιράν (αν και η Τουρκία πάντα θα κάνει προσεκτικά βήματα προς την κατεύθυνση του Ιράν, δεδομένης της προσπάθειάς της να ηγηθεί στο Μουσουλμανικό κόσμο).

• Σημεία τριβής για την αποτροπή αυτής της συμμαχίας, υπάρχουν πολλά στη φαρέτρα των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και του Δυτικού κόσμου.

• Και θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την Τουρκία από το να καταστεί απειλή για τον Δυτικό κόσμο και τα συμφέροντά του με τις συμμαχίες που προωθεί, πόσο μάλλον να γίνει πυρηνική δύναμη.

• Δεν θα διστάσουν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν όλη τη γκάμα των όπλων τους, ηπιότερα, από την απλή πειθώ δι’ ανταλλαγμάτων είτε σκληρότερα, δι’ αντιμέτρων ακόμη και κυρώσεων, προσπάθεια χειραγώγησης της Τουρκικής ηγεσίας με κάθε τρόπο (εσωτερικά ευνοώντας παράγοντες αστάθειας και ανατροπής και εξωτερικά με οικονομικές παρεμβάσεις, αλλαγή πολιτικής επί των γεωστρατηγικών ισορροπιών στη περιοχή με προσβολή των Τουρκικών συμφερόντων κλπ), την δαιμονοποίησή της ηγεσία της εάν δε πιάνουν τα άλλα μέτρα, ακόμη και με άμεσα μέτρα προβολής ισχύος ως ύστατο μέτρο.

2. Δυστυχώς η Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι ισορροπιών, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται εξαιρετικά ανασφαλής ως προς τι τελικά θα επιλεγεί.

3. Γι αυτό και επιμένω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την στρατηγική των επενδυτών που δρουν σε ένα ασταθές χρηματιστήριο αξιών, όπου αρχικά μειώνουν το ρίσκο του βαθμού έκθεσής τους, στη συνέχεια, αμέσως μόλις διασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό κέρδος το σιγουρεύουν (παντελονιάζοντας τα κέρδη κατά την κοινοβαρβαρική), εξετάζοντας εκ νέου πολύ προσεκτικά πως θα συνεχίσουν - επανατοποθετηθούν, με ετοιμότητα, ταχύτητα και ευελιξία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail