Η συντριβή της Χρυσής Αυγής απεγκλωβίζει τον πατριωτικό χώρο

Μετά από επτά χρόνια και τέσσερις συνεχείς βουλευτικές αναμετρήσεις, η Χρυσή Αυγή, μέχρι πρότινος τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, απέρχεται της εκπροσώπησής της στη Βουλή. Τα σημάδια φάνηκαν το βράδυ των ευρωεκλογών. Στο ενδιάμεσο διάστημα η ηγεσία της δεν κατάφερε να διατηρήσει τις εναπομείνασες δυνάμεις της.

Του Στρατή Μαζίδη

Η Χρυσή Αυγή πέρα από διαπληκτισμούς, δεν προσέφερε τίποτε τόσο στον κοινοβουλευτικό βίο όσο και στη χώρα. Απεναντίας χρησιμοποιήθηκε η παρουσία της στα πολιτικά πράγματα για την ενοχοποίηση του υγιούς πατριωτισμού. Φοράς μπλούζα με την ελληνική σημαία; Είσαι χρυσαυγίτης. Έβαλες σημαία στην εθνική επέτειο; Είσαι χρυσαυγίτης. Είπες κάτι για τους μετανάστες που έρχονται παράνομα στη χώρα; Είσαι χρυσαυγίτης.

Πλέον με το τέλος του κοινοβουλευτικού βίου του Λαϊκού Συνδέσμου, αυτό το παραμύθι σταδιακά θα ξεθυμάνει. Η οποιαδήποτε πατριωτική έκφραση επιτέλους θα απενοχοποιηθεί.

Ένα τμήμα των ψηφοφόρων της επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία υπό το πρίσμα του να ηττηθεί ο Τσίπρας κι ένα άλλο αισθάνεται πιο αναπαυτικά στην Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου. Ας μη μας διαφεύγει ότι όσο υπήρχε ισχυρός ο ΛΑ.Ο.Σ., η Χρυσή Αυγή ήταν ανύπαρκτη στα ποσοστά της.

Το παρελθόν αρκετών μελών της Χ.Α., οι παλιές φωτογραφίες και μια παρουσία η οποία στηρίχθηκε εν πολλοίς στον τσαμπουκά, ήταν φανερό πως θα είχαν ημερομηνία λήξης. Απλά ήταν θέμα να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες. Αυτό και συνέβη.

Εν τέλει αν αθροίσουμε τα ποσοστά των πατριωτικών κομμάτων που έλαβαν χώρα στις ευρωεκλογές (Ελεύθερη Πατρίδα, Αλλος Δρόμος, Νέα Δεξιά, ΕΝΥΠΕΚΚ κ.α.) και που τώρα λογικά επέλεξαν άλλους συνδυασμούς προκύπτει ένας σημαντικός αριθμός τόσο σε ποσοστό όσο και σε αριθμό ψήφων που αναζητούν μια αξιοπρεπή αντίστοιχη στέγη. Ο αριθμός αυτός πλέον λογικά θα αυξηθεί με την αποδέσμευση δυνάμεων από τη Χρυσή Αυγή. Όσον αφορά την Ελληνική Λύση, ο τρόπος που θα πολιτευθεί θα κρίνει και την τύχη της.

Το βασικό όμως είναι ότι απαγκιστρώνεται οτιδήποτε το εθνικό από την ταύτιση με τη Χρυσή Αυγή, κάτι που ως ένα σημείο εξυπηρετούσε και το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail