Μία βασική ερώτηση για το κλείσιμο των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία νέων

ErikaWittlieb / pixabay
Η καταρχήν απόφαση να κλείσουν οι φυλακές Κορυδαλλού είναι σωστή. Εκτός του κορεσμού τους, αρκετές φορές στο παρελθόν εγκυμονούσαν κινδύνους για την τοπική κοινωνία πότε λόγω εξεγέρσεων και πότε εξαιτίας αποδράσεων κακοποιών στοιχείων. Η περιοχή θα αναπνεύσει και σε ένα βαθμό θα ανακουφιστεί.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω με βάση δημοσιεύματα που διαβάζουμε στον τύπο είναι γιατί σχεδιάζεται να δημιουργηθούν νέες έξω από τον αστικό ιστό αλλά κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες. Για να καταστεί πιο εύκολη η απόδραση με όσους τυχόν παράλληλους κινδύνους από καταδιώξεις σε εθνικούς οδικούς άξονες;

Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να εστιάσουμε σοβαρά σε αυτό που λέγεται σωφρονιστικό σύστημα, να δούμε τι φταίει ώστε όχι μόνο δε σωφρονίζει αλλά δίνει μία και καταδικάζει οριστικά όσους έχουν πάρει λάθος δρόμο.

Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν σκληρά και επικίνδυνα στοιχεία, ληστές, διαρρήκτες, βιαστές, παιδεραστές, συμμορίτες-φονιάδες και όλοι όσοι συνεπάγονται μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια δικαιούνται να αξίζουν ευνοϊκών διατάξεων, ρυθμίσεων, μειώσεων των ποινών και εγκλεισμού σε ιδρύματα στην ηπειρωτική χώρα.

Οι βίαιοι και αδίστακτοι εγκληματίες γιατί θα πρέπει να βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό και αύριο κάπου αλλού στην ηπειρωτική χώρα και όχι πχ σε ένα καινούριο σωφρονιστικό ίδρυμα σε κάποιο ακατοίκητο νησί; Η φυλακή είναι φυλακή όπου κι αν είναι. Επί της ουσίας όσον αφορά την ποινή δεν αλλάζει κάτι, διαφοροποιείται όμως για το κοινωνικό σύνολο.

Το σύστημα όπως είναι σήμερα, όχι μόνο ευνοεί αλλά και πρακτικά επιβραβεύει όλους όσους επιλέγουν το δρόμο του εγκλήματος. Το υφιστάμενο συνολικό πλαίσιο δε λειτουργεί ούτε αποτρεπτικά ούτε επιδιορθωτικά. Το πρόβλημα όσον αφορά το σωφρονισμό δεν είναι το που θα βρεθούν οι φυλακές (αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια ασφάλεια) αλλά το πως είναι μέσα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail