Η κοινωνία είναι ό,τι είμαστε εμείς


iquraishi / pixabay
Στην ερήμωση κάθε κοινωνίας, η θλίψη μαχαιρώνει και τους θεούς. Το δε παραωχημένο δοαθλάται στις διαδικασίες του χρόνου κι αποστάζει την αμηχανία της κίνησης, με τους δυσπραγούντες πολίτες ως οπτασίες πλέον να στενάζουν ανεπανάληπτες και σαστισμένες.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Ο "πάντων επέκεινα" δεν φαίνεται να ρίχνει το φως της απροσπέλαστης πανσοφίας του για διέξοδο από το αδιέξοδο, και η κίνηση της ελπίδας αντιπερνά ανύποπτα τις λειτουργίες των στιγμών του χρόνου και αφήνει προκλητικά την ατέρμονη φανέρωση φρικαλέου οράματος στο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας.

Το μάτι της αδικίας και της αναξιοκρατίας που αμηχανεί το πνεύμα παραμένει αμετάθετο στην κοσμική επιφάνεια και εκατοντάδες χιλιάδες αμήχανοι με την ανατροπή της ζωής τους Ελληνες, αναζητούν φιλάνθρωπους εξομολογητές για τον πόνο τους.

Συναντούν την ψυχρότητα απόξεστου αγάλματος και σφηνοειδοούς επιγραφής στα πρόσωπα πολλών πολιτικών, οι οποίοι σε γοτθικά δείπνα με αμήχανες πάυσεις αλχημιστού, επιβάλλουν τη δική τους επιθυμία στην "αξιολόγηση" και τη διαμάχη της αυθεντικότητας των στοιχείων, που καταδείχνουν τον πόνο της ελληνικής ψυχής.

Ο τόπος τούτος έχει λεηλατηθεί και λεηλατείται. Η δε απογραφή του ενεργητικού και παθητικού, όπως τα παρέλαβαν και τα διασπάθησαν οι κάθε είδους "κληρονόμοι" της πολιτικής απάτης και της δεσμευμένης διάνοιας, αποτελεί "πολυτέλεια" ή καλύτερα παλινδρόμηση μεταξύ ματαιοπονίας και βλακείας.

Και μαζί με τη λεηλασία της χώρας και της κοινωνίας, δοκιμάζεται και η ιστορική μας συνείδηση. Η ιστορική μας γνώση. Και με τη δοκιμασία της ιστορικής μας γνώσης, διαρρέει και ο ιστορικός χρόνος. Αδιάκοπα διέρχεται το ιστορικό Μέλλον από την αφαιρετικά σχγηματισμένη γραμμλη του Παρόντος και μετατρέπεται σε ιστορικό καταθλιπτικό Παρελθόν. Με το άγχος του Ελληνα να επιτείνεται ανάλογα.

Οπως και να έχει, η αφύπνιση πυρακτώνει την ελπίδα. Είναι καλύτερα από την παθητική εγρήγορση της αθλιότητας, την ανοχή στην πλαστότητα, την αδιαίρετη αποδοχή των τετελεσμένων.

Πότε θα το καταλάβουμε ότι η κοινωνία είναι ό,τι είμαστε ΕΜΕΙΣ;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail