Αν πραγματικά η γερμανίδα "καπετάνισσα" ήθελε να σώσει ζωές και όχι να τις ρισκάρει

Η μέχρι χθες άγνωστη, Carola Rackete, καπετάνισσα του πλοίου Sea Wing 3 έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών. Η Γερμανίδα κόρη πρώην στρατιωτικού και στελέχους αμυντικής βιομηχανίας (αυτές που πουλάνε όπλα για να σκοτώνεται ο κόσμος) αναδείχθηκε σε ηρωίδα μετά τη σύλληψή της στην Ιταλία.

Του Στρατή Μαζίδη

Οι δικαστές τελικά έδωσαν τέλος στον κατ'οίκον περιορισμό της με το σκεπτικό ότι έσωζε ανθρώπινες ζωές. Το κατηγορητήριο παραμένει. Είναι βέβαιο λίγο περίεργος ο τρόπος που τις έσωζε καθώς επέλεξε ένα πολυήμερο κυνηγητό με τα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, ένα εκ των οποίων διαβάζουμε πως αποπειράθηκε να χτυπήσει εκθέτοντας σε κίνδυνο τόσο τις ζωές που ισχυρίζεται πως ήθελε να σώσει, όσο και των μελών του πληρώματος του άλλου σκάφους.

Θα μπορούσε πχ να δοκιμάσει να πλεύσει προς τις ισπανικές ή γαλλικές ακτές, είτε ακόμη να κατευθυνθεί προς την πατρίδα της, τη Γερμανία.

Γιατί δεν το έκανε; Ποιος ο λόγος που επέλεξε μια επεισοδιακή περιπέτεια; Ποιος είναι ο φασίστας; Αυτός που λέει "δε θέλω" για το Χ, Ψ, Ζ λόγο στο χώρο που έχει δικαιοδοσία και του ανήκει ή εκείνος που προσπαθεί να επιβληθεί με το ζόρι μη σεβόμενος μια ξένη χώρα;

Το νησί της Λαμπεντούζα απέχει 130 χλμ από τις ακτές της Τυνισίας. Αφού όλες αυτές οι βάρκες των παρανόμων διακινητών αποπλέουν από τις ακτές της Αφρικής και οι άνθρωποι αυτοί μαζεύονται κάπου μεσοπέλαγα, για ποιο λόγο τα πλοιάρια των διασωστών δεν καταπλέουν και εκεί;

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι οι ανθρώπινες ζωές αποφεύγουν τελικά τον πνιγμό όταν υπάρχει ισχυρή φύλαξη.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Απεναντίας η επιμονή του να περάσει κάποιος παράνομα σε μια άλλη χώρα και με έναν επικίνδυνο τρόπο πάνω σε πλεούμενα της συμφοράς μήπως και διασωθεί από καπετάνισσες - θυγατέρες πολέμαρχων, είναι που οδηγεί σε πνιγμούς. Ίσως όμως αυτοί να εξυπηρετούν όσους βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Η δυστυχία και οι θάνατοι γεννούν πάντα ενοχές. Αναρωτιέται κανείς μήπως τελικά ο πραγματικός τελικός τους προορισμός, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, δεν είναι άλλος από τον πνιγμό τους δίχως φυσικά οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Μια φορά πάντως η κ. Rackete δεν είναι ηρωίδα. Οι κινήσεις της θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους. Αν πραγματικά νοιαζόταν τους πονεμένους και κυνηγημένους θα μπορούσε να κάνει κάτι πολύ απλό. 

Τι;

Να ξεκινήσει καμπάνια κατά των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών. Ξέρει η κ. Rackete. Πολλές εταιρείες της πατρίδας της πωλούν πχ όπλα στην Τουρκία για να σκοτώνει Κούρδους στις πατρογονικές τους εστίες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail