Τι πραγματικά σημαίνει η επιστροφή Βαρουφάκη κι η είσοδος Βελόπουλου στη Βουλή

Ο Γιάννης Βαρουφάκης κατάφερε και ανέβασε το 2,99% στο 3,44% εισερχόμενος στη Βουλή. Η επιστροφή του στη Βουλή αλλά και η είσοδος του Κυριάκου Βελόπουλου σηματοδοτούν την επάνοδο του αντι-μνημονίου σε θεσμικό ρόλο.

Του Στρατή Μαζίδη

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ανετέθη να χειριστεί τη σύγκρουση με τους δανειστές. Ασχέτως του αν συμφωνεί κανείς μαζί ή όχι, θα πρέπει να παραδεχθεί ακούγοντας τις συνεντεύξεις του πως πολύ πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση της χώρας, είχε προειδοποιήσει τον Τσίπρα για το πιθανό κλείσιμο των τραπεζών προτείνοντας αντίστοιχες αντιδράσεις. 

Το θέμα όσον αφορά το Βαρουφάκη είναι ότι εκλήθη να κάνει κάτι και δεν αφέθηκε να το κάνει. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον κάποια στιγμή να διερευνηθεί αυτό που είχε αποκαλύψει στις Αντιθέσεις του Γιώργου Σαχίνη και τη συμφωνία για αγορά από την Κίνα εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου έναντί 10 δις την οποία μπλόκαρε το Βερολίνο (όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει και να ακούσει περισσότερα εδώ).

Το ΜέΡΑ25 θα στριμώξει αρκετά το ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση αντιπολίτευσης. Ήδη ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για απόκριες αν οι συριζαίοι βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για όσα και οι ίδιοι έπραξαν. 

Όσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο, είναι το δεξιό αντίβαρο στη Νέα Δημοκρατία. Ο Βελόπουλος ως καλός έμπορος μιλά στη Βουλή και όπως τον ακούς με τον τρόπο που έχει, είναι σα να απευθύνεται σε σένα. Δε μου κάνει καμία εντύπωση που μολονότι φαλακρός, πουλά φάρμακο για την τριχόπτωση. Ωστόσο μέσα στο κόμμα του, ως Νο 2 έχει έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, εξαιρετικό οικονομολόγο και είναι ευχής έργον η είσοδός του στη Βουλή. 

Αναφέρομαι στο Βασίλη Βιλιάρδο, διαχειριστή του analyst.gr, ο οποίος μάλιστα δεν έκανε πολιτική προεκλογική χρήση της σελίδας του και αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα του πόσο κύριος είναι. Ο Βίλιαρδος είναι απέναντι στα μνημόνια της λιτότητας έχοντας αρθρογραφήσει εμπεριστατωμένα αμέτρητες φορές.

Αυτά τα δύο κόμματα μαζί ξεπερνούν το 7% κι αν αθροίσουμε δυνάμεις που έμειναν εκτός Βουλής, όπως η Πλεύση Ελευθερίας, τότε το ποσοστό ανεβαίνει περισσότερο. ΚΚΕ και Χ.Α. επίτηδες δεν τα υπολογίζω.

Το ουσιαστικό θέμα στη διελκυνστίδα μνημονίου - αντιμνημονίου είναι η παράθεση από την άλλη πλευρά πειστικών βημάτων / ενεργειών μέχρι σήμερα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Να δούμε αν η συνέχεια μας επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό. Ήδη πάντως υπάρχουν πρώτες απτές προτάσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail