Φιλιππίνες προς ΗΠΑ: "Θέλετε πόλεμο με την Κίνα; Ρίξτε λοιπόν εσείς την πρώτη σφαίρα!"

Flickr/US Navy / Seaman Aiyana S. Paschal
Freepen.gr - Αν η Ουάσιγκτον επιθυμεί οι Φιλιππίνες να πολεμήσουν την Κίνα, ο αμερικανικός στρατός πρέπει να έρθει και να ρίξει τον πρώτο πυροβολισμό, υποστήριξε ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν τους συμμάχους τους ως «δόλωμα» για το Πεκίνο.

«Υπάρχει πάντοτε η Αμερική που μας ωθεί να κάνουμε το δόλωμα. Τι πιστεύετε ότι είναι οι Φιλιππινέζοι, γαιοσκώληκες; "δήλωσε ο Ντουτέρτε σε ομιλία του στην επαρχία Leyte την Παρασκευή, η οποία έλαβε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης την Κυριακή.

"Τώρα λέω, φέρνετε τα αεροπλάνα σας, τα σκάφη σας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Κάντε την πρώτη βολή και είμαστε εδώ πίσω σας. Πάμε, ας πολεμήσουμε», πρόσθεσε. "Θέλετε μπλέξιμο; Εντάξει ας το κάνουμε".

Οι παρατηρήσεις αυτές ήρθαν καθώς η κυβέρνηση στη Μανίλα βρίσκεται μεταξύ των αιτημάτων των ΗΠΑ για μια αυστηρότερη στάση απέναντι στην Κίνα και τη θαλάσσια επέκταση του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και συγκεκριμένα στα νησιά που οι Φιλιππίνες προσδιορίζουν ως δικά τους.

«Γιατί δεν έστειλαν τον 7ο Στόλο στο Spratly και να πουν "Ε παιδιά, δεν πρέπει να κατασκευάσετε τεχνητά νησιά στην ανοικτή θάλασσα, ακριβώς επειδή απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο και το γεγονός είναι ότι τα κατασκευάζετε μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του φίλου μας, των Φιλιππίνων;"» ρώτησε ο Ντουτέρτε. "Τους άφησαν να τα φτιάξουν, τώρα είναι όλα εκεί. Όλα τα όπλα είναι εκεί, όλα τα βλήματα είναι τοποθετημένα".

Τον περασμένο μήνα, ένα αλιευτικό σκάφος των Φιλιππίνων χτυπήθηκε και βυθίστηκε από ένα κινεζικό σκάφος, ενώ 22 από τα μέλη του πληρώματός του αφέθηκαν στην τύχη του και τελικά διασώθηκαν από βιετναμέζικο πλοίο.

"Δεν μπορούμε ποτέ να κερδίσουμε πόλεμο με την Κίνα", εξήγησε ο Ντουτέρτε. "Δεν πρόκειται να παραγγείλω στους στρατιώτες μου να πάνε στα στόματα της κόλασης για να πεθάνουν χωρίς μάχη. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail