Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το νέο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας

Στις 23 Ιουλίου, το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πως επιθεωρήθηκε ένα νέο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η οποία αναμενόταν να αναπτυχθεί στα ύδατα της ανατολικής ακτής της χώρας. Ο αρχηγός της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, ο οποίος συμμετείχε στην επιθεώρηση και φέρεται ότι έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το υποβρύχιο πρόγραμμα, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το υποβρύχιο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να είναι σε θέση να εφαρμόσει πλήρως τις στρατιωτικές στρατηγικές προθέσεις.

Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βόρειας Κορέας διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον ένα υποβρύχιο αυτόχθονων βαλλιστικών πυραύλων, το Gorae Class (γνωστό και ως Sinpo Class), αν και οι δυνατότητες όσον αφορά την εμβέλεια, την ταχύτητα και τη μεταφορά όπλων είναι περιορισμένες για αυτή την πλατφόρμα η οποία οδήγησε σε ευρεία εικασία ότι προοριζόταν πρωτίστως ως δοκιμαστικός χώρος για τεχνολογίες που θα ενσωματώνονταν σε μελλοντικά πολεμικά πλοία. Η κλάση Gorae έχει χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιήσει 12 πιθανολογούμενες δοκιμές ενός εγχώριου υποβρυχίου που ξεκίνησε βαλλιστικούς πυραύλους από τα τέλη του 2014 έως τις αρχές του 2017, τους Pukkuksong-1, με βεληνεκές μέχρι 2.500km. 

Ο πυραύλος ήταν ο πρώτος στο κορεατικό οπλοστάσιο με τόσο μεγάλη εμβέλεια που χρησιμοποιεί ένα σύνθετο στερεό καύσιμο και αργότερα αναπτύχθηκε σε χερσαία έκδοση, γνωστή ως Pukkuksong-2. Το νέο υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτύξει ένα μεγαλύτερο οπλοστάσιο από πυραύλους Pukkuksong-1, αν και παραμένει κάπως πιο πιθανό να προγραμματιστεί ένα πιο ικανό και μακρύτερο πυρομαχικό για να επιτρέψει στο πολεμικό πλοίο να επιτύχει στόχους από μεγαλύτερες αποστάσεις.



Η σημασία ενός υποβρυχίου με ικανότητα πυρηνικού πλήγματος για την άμυνα της Βόρειας Κορέας είναι σημαντική. Η βιωσιμότητα των πυρηνικών οπλικών συστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αποτρεπτικής ισχύος, καθώς διαφορετικά θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε μια τεράστια πυρηνική «πρώτη επίθεση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα αποσκοπούσε στην εξουδετέρωση των συστημάτων της, προτού μπορέσει να αντιδράσει. Ως εκ τούτου, οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησαν παράλληλες επενδύσεις τόσο στη δυνατότητα επιβίωσης των χερσαίων πυραυλικών συστημάτων τους όσο και στην ανάπτυξη πιο εξελιγμένων υποβρυχίων συστημάτων. Για τους πρώτους, τα ICBM Hwasong-15 και Hwasong-14 που σχεδιάστηκαν για να χτυπήσουν την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύσσονται πάνω σε μεταφερόμενες πλατφόρμες που τους επιτρέπουν να αλλάζουν θέση και να μπαίνουν σε λειτουργία μάχης πολύ γρήγορα. Η δυνατότητα απόκρυψης αυτών των όπλων σε ένα πυκνό και βαθύ δίκτυο υπόγειων οχυρώσεων ενισχύει περαιτέρω την επιβιωσιμότητά τους, όπως και η ικανότητά τους να λειτουργούν από το ορεινό τοπίο της Βόρειας Κορέας. Υπό το πρίσμα αυτό, ένα υποβρύχιο εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων θα εξασφαλίσει περαιτέρω υψηλό βαθμό επιβίωσης για ένα δεύτερο αποτρεπτικό χτύπημα, μειώνοντας τις προοπτικές επιτυχίας ενός πρώτου πλήγματος από τις ΗΠΑ.

Μια κορεάτικη εφημερίδα του 2017 έδειξε ότι η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε μια καινούρια γενιά πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας, το Pukkuksong-3, το οποίο θεωρείται ότι έχει διηπειρωτικό εύρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό του προκατόχου του. Το αν το νέο κορεατικό υποβρύχιο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει αυτούς τους μεγαλύτερους πυραύλους παραμένει αβέβαιο, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει ένα σημαντικά μεγαλύτερο οπλοστάσιο, μεγαλύτερη αντοχή και υψηλότερη ταχύτητα από την κατηγορία Gorae. Ενώ η τάξη Gorae ήταν θεωρητικά ικανή να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ανάγκη να λειτουργήσει σε σχετικά κοντινή απόσταση από τις αμερικανικές ακτές για να πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσειςς, περιόρισε σημαντικά την επιβιωσιμότητά του - πράγμα που σήμαινε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χτυπήσει το Γκουάμ ή τη Χαβάη. 

Έτσι το νέο υποβρύχιο μπορεί να είναι το πρώτο στο κορεατικό οπλοστάσιο ικανό να κρατήσει την αμερικανική ηπειρωτική χώρα σε κίνδυνο - συμπληρώνοντας τις δυνατότητες των ICBM Hwasong-15 και Hwasong-14 που λειτουργούν σήμερα. Η Πιονγιάνγκ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αν αρνηθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να άρει αμέσως τις οικονομικές κυρώσεις, θα επιστρέψει αμέσως στις δοκιμές τεχνολογιών για τη διηπειρωτική αποτρεπτική της δύναμη. Ο ηγέτης της χώρας, Kim Jong Un έδωσε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ μια προθεσμία μέχρι το τέλος του 2019 να εξετάσει σοβαρά μια συμφωνία προτού συμβεί κάτι τέτοιο. Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τη δοκιμή νέων στρατηγικών πυραυλικών συστημάτων, τότε η δοκιμή νέων πυραύλων από το νέο υποβρύχιο είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων δοκιμών που θα λάβουν χώρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail