Έρχεται η πρώτη κατάσχεση σε στρατηγικό κακοπληρωτή της ΔΕΗ

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2017 από τον απερχόμενο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και αποδεικνύει δύο πράγματα: ότι υπάρχουν πολλές εξόφθαλμες περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ και ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί η εταιρεία για την είσπραξη των οφειλωμένων είναι χρονοβόρες και περίπλοκες.

Από: capital.gr - Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δηλαδή με απλά λόγια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για το κυνήγι των κακοπληρωτών που ευθύνονται για το γεγονός ότι η ΔΕΗ αποστερείται έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, κατά δήλωση του αρμόδιου υπουργού ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Ως προς την είδηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες συντηρητικής κατάσχεσης μέχρι του ποσού των 24 χιλιάδων ευρώ σε βάρος οφειλέτη. Ο εν λόγω κακοπληρωτής, ιδιοκτήτης βίλας 972 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά είχε με ψευδή δικαιολογητικά παρεισφρήσει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απολαμβάνοντας τις μειωμένες χρεώσεις που προβλέπονται για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κλπ).

Σημειώνεται ότι για την ένταξη στο ΚΟΤ υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία που δεν πληρούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά τον εντοπισμό της παρανομίας, η ΔΕΗ στράφηκε κατά του εν λόγω πελάτη ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων του μειωμένου τιμολογίου που παράνομα απολάμβανε ο εν λόγω καταναλωτής, δηλαδή ποσό ύψους 24 χιλιάδων ευρώ.

Μετά την εξάντληση όλων των νομικών μέσων, σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε η διαδικασία της συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση που οδεύει προς το τέλος της, η ΔΕΗ από το 2017 είχε εντοπίσει και άλλες καταφανώς παράνομες περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που χρησιμοποίησαν το κοινωνικό τιμολόγιο χωρίς να το δικαιούνται προκειμένου να απολαμβάνουν μειωμένη χρέωση ρεύματος για την ηλεκτροδότηση πολυτελών βιλών με πισίνες κλπ.

Για παράδειγμα προ διετίας η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αποκαλύψει περίπτωση ιδιοκτήτη οικίας στην Καστέλλα 760 τμ με κατανάλωση 7500 κιλοβατώρες/τετράμηνο (4,5 φορές όσο η κατανάλωση ενός μεγάλου διαμερίσματος) με χρέος 32 χιλιάδες ευρώ, βίλα στη Δροσιά 180 τετραγωνικά και κατανάλωση 13 χιλιάδες κιλοβατώρες με χρέος 23 χιλιάδες ευρώ κλπ

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών είχαν δηλώσει για να ενταχθούν στο ΚΟΤ μικρή ακίνητη περιουσία και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12 χιλιάδες ευρώ.

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο αρμόδιος ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης είχε θέσει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη ΔΕΗ, την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Πράγματι η νέα διοίκηση, που πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα από το υπερταμείο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος που θα προταθεί στην έκτακτη ΓΣ (και κατά πληροφορίες θα προέρχεται από την αγορά με θητεία διευθύνοντος συμβούλου σε μεγάλο όμιλο με πολυεθνική παρουσία), θα έχει πολλή δουλειά σε αυτό το μέτωπο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.