Ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στην επιβίωσή μας και γιατί ΔΕΝ είμαστε Ιράν

PublicDomainPictures / pixabay
«Χιλιάδες παπάδες βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία του κινήματος μας. Η συμβολή του κλήρου που στάθηκε στο πλευρό μας υπήρξε ανεκτίμητη», απόσπασμα από το λόγο του Αρη Βελουχιωτη στη Λαμία.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Μια αριστερά που δεν καταλαβαίνει το δέσιμο του λαού με το χώμα, την ιστορία και τη θρησκεία που κράτησε ζωντανή την εθνική ταυτότητα, δεν έχει πιθανότητες. Η εκκλησία δεν είναι θέμα πίστης. Αυτό είναι προσωπικό ζήτημα αλλά έπαιξε βασικό ρόλο για να διατηρηθεί η εθνική ταυτότητα ζωντανή όταν για 400 και πλέον χρόνια ήμασταν σκλαβωμένοι σε έναν εχθρό που χρησιμοποίησε την θρησκεία του για να να μας κάνει να χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα.

Δεν είμαστε Ιράν. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει θρησκευτικά στο σχολείο. Κανένας Έλληνας δε δίνει δεκάρα τσακιστή αν πιστεύει ή όχι ο διπλανός του, τι τρώει ή πως ντύνεται.

Τέτοιες συγκρίσεις υποτιμούν τα προβλήματα κοινωνιών που ζουν τον φονταμενταλισμό. Η υποτίμηση του ρόλου της Εκκλησίας και της Παράδοσης επειδή καποιοι την καπηλεύονται, δεν καθιστά κάποιον προοδευτικό. Αντίθετα, δείχνει απλώς το ποσό μακριά είναι από το λαό όταν δεν σέβονται την ιστορία του και βέβαια δε θα μπορούν να σταθούν στο πλευρό του όταν θα παλεύει για το δίκιο του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail