Ταξίδι προς την ουτοπία με απόφοιτους του Χάρβαρντ ή επιστροφή από την ουτοπία;


Πρόκειται για νέα μόδα! Ενας νέος πολιτικός "μανδύας" ριγμένος επιμελώς στους ώμους των στελεχών που περιβάλλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο "μανδύας" του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, φαίνεται να αποτελεί προυπόθεση ή έστω ενισχυτικό παράγοντα για τη συμπόρευση ενός στελέχους με τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη της οικογενείας του έχουν αποφοιτήσει ή φοιτούν στο γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Και προφανώς είναι τόση η εκτίμηση της οικογένειας Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά και της οικογένειας Καραμανλή και της οικογένειας Κόκκαλη κι άλλων οικογενειών της εγχώριας οικονομικής ελίτ, ώστε ακούσαμε σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ της ρέουσας πολιτικής αδολεσχίας, την συμπαθέστατη κατά τα άλλα Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε συνομιλητή της για το διορισμό του γιού της σε ηλικία μόλις 24 ετών, και σημερινού δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στη θέση του ειδικού συμβούλου όταν η ίδια ήταν υπουργός των Εξωτερικών, να ισχυρίζεται με άκρατη επιπολαιότητα - για άλλους με θράσος - ότι εφόσον ο νεαρός τότε γιός της ήταν απόφοιτος του Χάρβαρντ, μπορούσε κάλλιστα να είναι και σύμβουλός της!

Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται με πολλούς αποφοίτους του Χάρβαρντ, με τα ΜΜΕ να προβάλλουν κατά κόρον τα "πλούσια" εκ πρώτης όψεως βιογραφικά των νέων υπουργών και υφυπουργών, αποδεικνύοντας ότι τούτη η κοινωνία είναι δύσκολο να απαλλαγεί από το θάμβος των εντυπώσεων, από τον έρποντα "αρχοντοχωριατισμό" και να αποκτήσει κριτήρια και αισθητήρια, για να βλέπει με ενάργεια.

Ο εντυπωσιασμός των πολιτών, με την "ευγενική χορηγία" και των ΜΜΕ, επιτείνει την υποσχεσιολογία, την υποσχεδιολογία και την μπουρδολογία. Ολα μαζί συντηρούν την μαθηματικά διαψευδόμενη προσδοκία. Με τελική κατάσταση τον γενικό αρνητισμό από τον οποίο επωφελούνται πάλι κάποιοι πολιτικοί ευκαιριακής λογικής.

Κανένα πρόβλημα του γράφοντος με τους αποφοίτους του Χάρβαρντ, δεδομένου ότι διαθέτει επτά τίτλους σπουδών, εκ των οποίων οι τρεις μεταπτυχιακοί και σε διδακτορικό επίπεδο, και δίνει διαλέξεις ως επισκέπτης καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων σε γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στο Χάρβαρντ, ώστε να θεωρηθεί ότι "ζηλεύει" ή από ιδεολογικής άποψης απορρίπτει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Αλλο όμως η ποιότητα των σπουδών σ' ένα καλό πανεπιστήμιο, από το οποίο δεν σημαίνει ότι όσοι αποκτούν ένα τίτλο σπουδών είναι και "αστέρες" της τεχνογνωσίας ή "προνομιούχοι" κι άλλο η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους, μόνο και μόνο γιατί είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ.

Γιατί, αν τούτη η κυβέρνηση των αποφοίτων του Χάρβαρντ, αντί για επιστροφή της κοινωνίας από την ουτοπία, συνεχίσει το ταξίδι προς την ουτοπία λόγω αποδεδειγμένης ανικανότητας και υπερφίαλης αντίληψης των πολιτικών δεδομένων, τότε πλήττεται βάναυσα και η φήμη του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Κι αυτό, αναντίρρητα, θα είναι άδικο για το Χάρβαρντ...

Οπως μια άλλη παρατήρηση του γράφοντος για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, έχει να κάνει με την προβολή των "πλούσιων" βιογραφικών των νέων υπουργών και υφυπουργών, στα οποία μια προσεκτική ματιά, οδηγεί σε ερωτηματικά για την παράθεση κυρίως της εργασιακής εμπειρίας...

Λεπτομέρειες, θα μου πείτε. Ναι, λεπτομέρεις όμως που κάνουν τη διαφορά, για να μην εκποιηθεί για μια ακόμη φορά κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς χάριν ευκαιριακών κομματικών και προσωπικών συμφερόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να απολλακτίσει τους πολιτικούς της επιφάνειας και του θεαθήναι, όλους αυτούς που με μοναδική προσαρμοστικότητα υπηρετούν ευαισθητικές αυταπάτες, ενώ ο πολιτικός τους λόγος είναι προσδεμένος σε καθετί ουδέτερο και επίπεδο και σε κάθε κατεστημενη σημασιολογία.

Πως ο νέος πρωθυπουργός, πέραν των δυσεπίλυτων κοινωνικών προβλημάτων και της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής που καλείται να εφαρμόσει, θα αντιμετωπίσει όσους αποτελούν μια γκρίζα πραγματικότητα μέσα στο ίδιο του το κόμμα;

Ο Ελληνας ζει μέσα σ' ένα ηλεκτρικό πλέγμα, όπου αρκεί μια αδέξια επαφή για να αναδώσει τον σπινθήρα της ανάφλεξης. Ζει ο πολίτης τη σημερινή ζωή με το αίσθημα της προσωρινότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κοινωνία όπου όλα έχουν περάσει στη μεθοδευμένη "δημοκρατικά" εξουθένωση, στην υποδειγματική υποκρισία και αυθαιρεσία με πολλά στοιχεία γκροτέσκο, καλείται να αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής από την ουτοπία.

Και βέβαια πρέπει να προσδώσει στη λέξη "ευθύνη" την άρτια έννοιά της. Οι εσκεμμένες παραμορφώσεις της πραγματικότητας στον τόπο τούτο, με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια, η παρακμιακή νοοτροπία των κομμάτων, η καθεστωτική αντίληψη άσκησης της εξουσίας, αποτελούν και παραμορφώσεις της κοινωνίας, που την οδήγησαν στην καχεξία και στη βίαιη προσαρμογή σε καταστάσεις ανείπωτης κοινωνικής βαναυσότητας, πάντα με το πρόσχημα της σωτηρίας της...

Δυστυχώς, ούτε το επίχριστο, ούτε ο θεατρινισμός, ούτε η δημαγωγία που αναπαράγεται σε ευρήματα για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία επιτευγμάτων, μπορούν να "σώσουν" την νέα κυβέρνηση, αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν εξοβελίσει με πράξεις την πρωτόγονη πολιτική λογική, την λογική της πολιτικής φαντασμαγορίας.

Εύχομαι, ως μονίμως προσδεμένος στις αρχές και στις ιδέες του Φιλελευθερισμού, να το πετύχει χωρίς νοθείες στις απόψεις και χωρίς να επικοινωνιακές ανοησίες, έστω κι αν φαίνεται να ενισχύουν το θάμβος του εντυπωσιασμού...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail