Ένα μικρό δείγμα του πόσο σκοταδιστικό σε εισαγωγικά ήταν το Βυζάντιο: πρωτοπόρα κοινωνική νομοθεσία

salihaltuntassa / pixabay
Οι Νεαρές του Ιουστινιανού γραφτηκαν στην κοινή γλώσσα του λαού που δεν ήταν τα λατινικά αλλά τα ελληνικά όπως αναφέρεται σε μια Νεαρά του 529 μ.Χ. Αυτό αποτελεί ένδειξη για το πόσο νωρίς ξεκίνησε η διαδικασία εξελληνισμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν μια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που εξελληνίστηκε. Προσωπικά το θεωρώ πιο σημαντικό από το να ήταν μια ελληνική αυτοκρατορία από την αρχ. Στις Νεαρές λοιπόν που το μεγαλύτερο μέρος τους γράφεται στα ελληνικά και ήταν συμπληρωματικοί νόμοι επηρεασμένοι από την τρέχουσα κατάσταση και το χριστιανισμό αναγνωρίζονται στις γυναίκες κληρονομικά δικαιώματα.

Επίσης αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε διαζύγιο όταν ο άνδρας τις κακοποιεί ή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Καταργείται η κακομεταχείριση των δούλων και απαγορεύεται η πώληση παιδιών για την εξόφληση χρεών.

Βλέπουμε λοιπόν ένα μικρό δείγμα του πόσο σκοταδιστικό σε εισαγωγικά ήταν το Βυζάντιο. Τραγικό όμως είναι ότι η ανθρωπότητα μετά από τόσους αιώνες δεν έχει καταφέρει να λύσει κάποια από τα θέματα που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν από τότε. Ακόμα και σήμερα δεν είναι εύκολο για μια κακοποιημένη γυναίκα να χωρίσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail