Πότε και γιατί η Δύση αποφασίζει να κάνει πόλεμο για τα πετρέλαια - Στην παρούσα φάση δε θα γίνει τίποτε σε Μεσόγειο & Μέση Ανατολή


Το σχεδιάγραμμα που βλέπετε απεικονίζει μια πολύ σημαντική παράμετρο για εμάς τους οικονομολόγους με ειδικότητα την οικονομετρία και απαντά στο ερώτημα «θα γίνει πόλεμος;»
Θα επιχειρήσω να εξηγήσω με πάρα πολύ απλά λόγια τι βλέπετε:

Του Γιώργου Αδαλή

Η ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΡΑΜΜΗ (S&P 500)

Η γραμμή με πορτοκαλί χρώμα στο σχεδιάγραμμα, απεικονίζει την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Πρόκειται για έναν δείκτη που ιστορικά εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1923 και διευρύνθηκε το 1957. Περιλαμβάνει τις 500 κορυφαίες επιχειρήσεις της αγοράς, οι οποίες καλύπτουν το 80% της διαθέσιμης κεφαλαιοποίησης. Στον δείκτη αυτό συμμετέχουν επιχειρήσεις όπως η Microsoft και η Apple. Αλλά και επιχειρήσεις όπως η … ExxonMobil για παράδειγμα!

Η ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΗ (Crude Oil)

Η μπλε γραμμή είναι η πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου (crude oil) ανά βαρέλι. Στην ίδια ακριβώς περίοδο. Δείτε πχ την περίοδο κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ (2008) πως εκτινάσσονται προς τα πάνω και προς τα κάτω οι δείκτες.

Όταν ο δείκτης Αργού πετρελαίου (μπλε) είναι πάνω από τον δείκτη S&P500 (πορτοκαλί), αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα η Δύση να ξεκινήσει κάποιο ΠΟΛΕΜΟ για τους υδρογονάνθρακες κάπου στον πλανήτη. Αυτό άλλωστε φαίνεται πεντακάθαρα μετά το 2010, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Συρία.

Όταν οι επιχειρήσεις ΚΟΛΟΣΣΟΙ, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil, σημειώνουν τεράστια κέρδη, τότε όπως παρατηρείτε, η τιμή του βαρελιού πέφτει στα τάρταρα. Σε τέτοιες περιόδους, η Δύση, ουδέποτε έκαμε πόλεμο σε κάποια γωνιά του πλανήτη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ΕΤΑΙΡΙΕΣ δεν το επιτρέπουν διότι καταγράφουν τόσο μεγάλα κέρδη, που ένας πόλεμος θα τους δημιουργούσε προβλήματα!

Προσέξτε τώρα: Τον Ιανουάριο του 2017, τον Σεπτέμβριο του 2018 και πολύ πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2019, o S&P500 κατέγραψε από τότε που ιδρύθηκε, τα μεγαλύτερα ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Που σημαίνει, ότι οι εταιρίες αυτές (αλλά και οι άλλες εκτός δείκτη) καταγράφουν υπερκέρδη που όμοιά τους δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία! Κέρδη που τόσο η Exxon όσο και η Noble, δεν είχαν καν φανταστεί.

Χρειάζεται λοιπόν να σας γράψω κάτι άλλο, γιατί ήμουν τόσο σίγουρος στις συνεντεύξεις μου στο ΕγνατίαTV (Γιώργος Πηλίτσος) και στο ΚρήτηTV στο Γιώργο Σαχίνη, όταν έλεγα, ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Και παρότι είχαμε επιθέσεις σε τάνκερ δυτικών συμφερόντων, εν τούτοις, ουδείς κουνήθηκε στην περιοχή. Ούτε καν ο Τραμπ, ο οποίος αν και το σκέφτηκε (όπως είπε) … μόλις το ξανασκέφτηκε, μάζεψε πίσω τα αεροπλάνα του (παραμύθια δηλαδή γιατί κανένα αεροπλάνο δεν σηκώθηκε)!

Σαφώς και τα πράγματα δεν θα είναι πάντα έτσι και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Αλλά έχω ένα μήνυμα προς τους αναλυτές του Ελληνικού μιντιακού συστήματος:

ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.

Τίποτε άλλο…

ΥΓ.
Όπως έχετε αντιληφθεί, εδώ και καιρό έχω αποφασίσει να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά, γιατί κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση αδέρφια. Ελπίζω λοιπόν να βοηθάω. Η έστω να δείχνω τουλάχιστον την κατεύθυνση όπου πρέπει να αναζητά κάποιος την αλήθεια!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail