Με τον Τραμπ-αγέρη της πολιτικής, οι ΗΠΑ δεν εμπνέουν φόβο σε κανέναν. Εκτός αν είσαι Ελληνας πολιτικός

ΑΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ από τις ημέρες της συνόδου των G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας και τα όσα διέρρευσε τότε ο τουρκικός τύπος, ότι δηλαδή αδικήθηκε η Τουρκία με την υπόθεση των συστημάτων αεράμυνας, έδειξε τις προθέσεις του. Ποιες είναι αυτές; Πώς δεν επιθυμεί να χάσει την Τουρκία από πελάτη.

Του Στρατή Μαζίδη

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για την ίδια Τουρκία την οποία έσκιζε πέρυσι με απειλές στο Twitter (όπως πάντα) και όσο δεν απελευθερωνόταν ο πάστορας Μπράνσον.

Είναι πασιφανές πως η Τουρκία είναι κεντρικό μαγαζί. Καθώς επίσης ότι έχει ανάστημα, διεκδικεί και είναι υπολογίσιμη δύναμη αφού κάνει όλα όσα αποφεύγουμε εμείς. Τι; Να θέτει στόχους και να ενισχύει την αμυντική της (ή καλύτερα επιθετική) μηχανή.

Ωστόσο κάποια στιγμή υπάρχουν και όρια. Για κάποιο λόγο το καλοκαίρι του 2016 η Δύση φαίνεται ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος ώστε να απομακρυνθεί ο Ερντογάν. Εντούτοις παρέμεινε, έκανε αντιδυτική στροφή, αποκτά ρωσικά όπλα στη Μεσόγειο, έχει σε εξέλιξη δύο εισβολές στη Συρία, ορέγεται την τρίτη ενώ έχει μπουκάρει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θερίζει την απραξία δεκαετιών.

Σε όλες τις προειδοποιήσεις, ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω και μάλιστα με την στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Είτε χάσει, είτε κερδίσει, κράτησε το ανάστημά του. Απεναντίας οι ΗΠΑ εκτίθενται διεθνώς χάνοντας ειδικό βάρος. Επί μήνες προειδοποιούσαν την Τουρκία και τώρα τι; Χθες διαβάζαμε και γράφαμε ότι η Τουρκία μένει εκτός των F-35, σήμερα όμως ο Τραμπ δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν σκεπτόμαστε κυρώσεις; Τελικά τι ισχύει;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ζούμε πλέον σε ένα διαφορετικό κόσμο. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η μοναδική υπερδύναμη. Στη Συρία φάνηκε πως δεν είναι ούτε αήττητη. Η Ρωσία εδραιώνει τη θέση της ενώ νέες δυνάμεις έρχονται στον ορίζοντα (Κίνα, Ινδία).

Οι ΗΠΑ δεν εμπνέουν πλέον φόβο. Εκτός αν είσαι Ελληνας πολιτικός, οπότε δίνεις ό,τι σου ζητούν και δε ζητάς κανένα σοβαρό αντάλλαγμα. 

* τραμ(β)παγέρης = εισπράκτορας στα τραμ. Το τι ακριβώς εισπράττει σήμερα ο Τραμπ, θα φανεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail