Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΑΛΩ: Η Κυβέρνηση της ΚΔ παραδέχεται για συμφωνία που χαρίζει στους Τουρκοκύπριους δικαιώματα στο φυσικό αέριο!

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, για τις δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν και Μεσούτ Τσαβούσογλου.
 
Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση:
Ως απάντηση στις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019.
Η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της Ε.Ε. είναι καθαρή και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη την διεθνή κοινότητα. Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο ούτε και θα ακολουθήσουμε την ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Τσαβούσογλου και την αναφορά του σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είπε ποτέ ούτε λέει ότι δεν είναι εξασφαλισμένα τα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Τουναντίον, για τον σκοπό αυτό έχει ήδη θεσπιστεί και σχετική νομοθεσία.
Όπως είναι καλά γνωστό, στην διάρκεια των συνομιλιών έχει υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά τρόπο που μέχρι και τη Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα στις διαπραγματεύσεις.
Η σχετική σύγκλιση διελάμβανε από την μια ότι η διαχείριση του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και ως εκ τούτου εκεί θα είχαν λόγο όλοι οι Κύπριοι πολίτες και, από την άλλη, μια σχετική διαδικασία για διαμοιρασμό των σχετικών εσόδων.
Μετά το αδιέξοδο στην Διάσκεψη έχει υιοθετηθεί και ισχύει νομοθεσία του κράτους που προβλέπει ότι τα όποια έσοδα από ενεργειακούς πόρους της χώρας δεν βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Κυβέρνησης ούτε και μπορεί να διατίθενται άλλως πως παρά μόνο μέσω ενός ειδικού εθνικού επενδυτικού ταμείου. Σύμφωνα με το νόμο σε οποιανδήποτε περίπτωση θα διατηρείται στο Ταμείο ποσό πέραν του 50% των συνολικών εσόδων και ως εκ τούτου είναι απολύτως διασφαλισμένα τα όποια δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. Επομένως, δεν ευσταθεί η εντύπωση που δημιουργείται από την δήλωση του κ.Τσαβούσογλου ότι γίνεται λόγος μόνο για «μελλοντική διασφάλιση», αφού τα όποια έσοδα έχουν ήδη διασφαλιστεί με νόμο που βρίσκεται σε ισχύ.
Ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση περιμένουν αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

[iEpikaira: Αν νομίζει η Κυβέρνηση της ΚΔ ότι με διφορούμενες ανακοινώσεις και μισόλογα -που δεν ξεκαθαρίζουν αν ο διάλογος Τσαβούσογλου-Αναστασιάδη έλαβε χώρα- θα κατευνάσουν την Τουρκία είναι βαθιά νυχτωμένοι. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Μ.Τσαβούσογλου ο διάλογός τους με τον Ν.Αναστασιάδη είχε ως εξής:

«Ο ίδιος ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι οι τ/κ έχουν δικαιώματα εκεί. Έχουν δικαιώματα εκεί οι τ/κ;, τον ρώτησα. Ναι έχουν, μου είπε. Τότε γιατί δεν τα θέτεις υπό εγγύηση; Τώρα δεν μπορώ, είπε. Τότε πότε; Όταν αρχίσει η πώληση, είπε. Νίκο του είπα, αν τώρα δεν μπορείς να το εγγυηθείς τότε ποια είναι η εγγύηση ότι θα τα εγγυηθείς όταν αρχίσεις να πουλάς; Δεν απαντά τίποτα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΚΔ αποδέχεται, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ότι οι τ/κ έχουν δικαιώματα στα κοιτάσματα, είναι αρκετό για την Τουρκία ώστε να προχωρήσει στην άλωση της ΑΟΖ, πλέον και με την έγκριση από την ΚΔ. Αυτή η ανακοίνωση σημαίνει ότι οι τ/κ έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα. Ακόμη κι αν η ΚΔ δεν εννοεί αυτό, η Τουρκία αυτό θα εκλάβει σαν μήνυμα και θα το χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την θέση της στην διεθνή κοινότητα. Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΑΛΩ!!!]
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.