Το 80% των Τούρκων βλέπει ως απειλή τις ΗΠΑ αλλά οι μισοί δεν έχουν ακούσει ούτε για S-400 ούτε για F-35!

Freepen.gr - Η σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον είναι το μεγαλύτερο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κατά το περασμένο έτος στα μάτια των πολιτών της, ενώ πάνω από το 80% των οποίων βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απειλή για την Τουρκία, σύμφωνα με μια ευρεία μελέτη-έρευνα του πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που βασίζονται σε 1.000 συνεντεύξεις με Τούρκους ενήλικες και πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου σε 26 επαρχίες, έρχονται μετά από μια σειρά διπλωματικών ρήξεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες που κυριαρχούν από πέρυσι.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει "οικονομικό πόλεμο" στην Τουρκία μετά την επιβολή κυρώσεων στους Τούρκους υπουργούς για τη φυλάκιση Αμερικανού ποιμένα, προκαλώντας μια πορεία διολίσθησης του τουρκικού νομίσματος.

Η απειλή των κυρώσεων επανήλθε στο προσκήνιο αυτό το μήνα, καθώς η Τουρκία προετοιμάζεται να παραλάβει συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία με τις ΗΠΑ να απειλούν με μη παράδοση των αεροσκαφών F-35, εκδίωξη από το πρόγραμμα παραγωγής και οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο του Νόμου CAATSA.

Η έρευνα του Kadir έχει διαπιστώσει ότι πάνω από το 20% των ερωτηθέντων βλέπουν σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ ως το πιο πιεστικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, από 9,6% πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, το 81,3% πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν απειλή για την Τουρκία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη έρευνα ήταν 21%.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 37% των Τούρκων δεν είχε ακούσει για τα συστήματα S-400, και πάνω από το 41% ​​δεν είχε ακούσει για τα αεροσκάφη F-35.

Επίσης το 61,1% των ερωτηθέντων επιθυμεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η εμπιστοσύνη στο χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής από το ΑΚΡ έχει πέσει σε ένα τετραετές χαμηλό, με μόλις 29,7% να υποστηρίζει ότι οι χειρισμοί είναι επιτυχείς και το 38,8% να πιστεύει τον αντίθετο.

Ωστόσο, περισσότεροι Τούρκοι από ποτέ βλέπουν τον Ερντογάν ως τον άνθρωπο που θέτει την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι το υπουργείο Εξωτερικών - το 72,2% δήλωσε ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει αυτή την εξουσία, σε σύγκριση με το 68,8% πέρυσι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail