Καταστροφικό σεισμό μεταξύ 7,1 και 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη προβλέπουν Γερμανοί σεισμολόγοι

Freepen.gr - Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο GEOMAR Helmholtz για την έρευνα των ωκεανών κατέδειξαν με άμεσες μετρήσεις στο θαλασσινό υπέδαφος ότι έχει δημιουργηθεί σημαντική τεκτονική καταπόνηση στα βορειοανατολικά στην Προποντίδα έξω από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το phys.org.

"Θα ήταν αρκετό να προκληθεί ένας άλλος σεισμός με μέγεθος μεταξύ 7,1 και 7,4", δήλωσε ο γεωφυσικός της GEOMAR , Dietrich Lange, κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Nature Communications.

Την τελευταία φορά, αυτό συνέβη, σύμφωνα με τον Lange, το 1999 με την ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας κοντά στο Ιζμίτ. Ο σεισμός αυτός, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε μισό εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους. Ήταν ο δεύτερος πιο θανατηφόρος σεισμός στην τουρκική ιστορία.

"Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι η επίμαχη ζώνη στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι κλειδωμένη και επομένως δημιουργείται τεκτονική καταπόνηση. Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη της συσσώρευσης εντάσεων στον πυθμένα της νότιας Κωνσταντινούπολης», τονίζει ο κ. Lange.

"Εάν η συσσωρευμένη δύναμη απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια σεισμού, η σχετική ζώνη θα κινηθεί κατά περισσότερο από τέσσερα μέτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε σεισμό μεγέθους μεταξύ 7.1 και 7.4", προσθέτει ο καθηγητής Kopp. Ένα τέτοιο γεγονός θα είχε πιθανότατα παρόμοιες σοβαρές συνέπειες για την κοντινή Κωνσταντινούπολη, όπως ο σεισμός του 1999 για το Izmit με πάνω από 17.000 θύματα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail