Η Τουρκία έκοψε την πρόσβαση σε περισσότερους από 245.000 ιστότοπους

Freepen.gr - Από τα τέλη του 2018, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε 245.825 ιστότοπους και διευθύνσεις URL, με μόνο 11.879 από αυτές να λογοκρίνονται από δικαστικές αποφάσεις ενώ άλλες περιορίζονταν από επίσημες παραγγελίες κρατικών αξιωματούχων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EngelliWeb, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης παρακολούθησης της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο στην Τουρκία, αναφέρει το turkishminute.com.

Μόνο το 2018 απαγορεύθηκε η πρόσβαση του κοινού σε 54.903 διευθύνσεις URL, με 1.196 από αυτές τις αποφάσεις να προέρχονται από τα τουρκικά δικαστήρια.

Συνολικά 3.306 από τις περιορισμένες ηλεκτρονικές αναρτήσεις το 2018 ήταν ειδησεογραφικά δελτία, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

Η ημερήσια εφημερίδα Sözcü έρχεται πρώτη στη λίστα το 2018 με 204 απαγορευμένα άρθρα ειδήσεων, ακολουθούμενη από την εφημερίδα Cumhuriyet με 196 και την εφημερίδα Hürriyet με 190.

Παρόλο που οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στο περιεχόμενο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν υποχρεούνται να κατεβάζουν τα άρθρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως το OdaTV, το T24 και το ABC Gazetesi διέγραψαν σχεδόν όλες τις απαγορευμένες διευθύνσεις URL.

Με κανονισμό που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, αμέσως μετά την έκθεση του σκανδάλου διαφθοράς της κυβέρνησης, οι τουρκικές αρχές απέκτησαν την εξουσία να επιβάλλουν περιορισμούς σε ορισμένους τύπους περιεχομένου χωρίς να κλείνουν πλήρως τους ιστοτόπους.

Το είκοσι δύο τοις εκατό των αποφάσεων περιορισμού που επιβλήθηκαν στις διευθύνσεις URL το 2018 αφορούσαν ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Μεταξύ του 2014 και του 2018, η δημόσια πρόσβαση σε συνολικά 7.334 ειδησεογραφικά άρθρα περιορίστηκε από τις αρχές.

Η ημερήσια εφημερίδα Hürriyet καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με 721 άρθρα, ακολουθούμενη από τις Sabah, T24 και Sözcü.

Σύμφωνα με την έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επίσης το κλείσιμο 22,998 λογαριασμών στο Twitter, παρόλο που μόνο 523 από αυτούς περιορίστηκαν στην Τουρκία. Εντωμεταξύ, το Facebook κατάργησε 2.381 αναρτήσεις Τούρκων χρηστών το 2018 κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail