Η νίκη της ΝΔ ήταν τελικώς επί της ακροδεξιάς και όχι επί της Αριστεράς – Τσίπρας και Βαρουφάκης όπως και το 2015

Η ΝΔ κέρδισε επιπλέον 600 χιλιάδες ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν 300 χιλιάδες ψήφους ενώ η Χρυσή Αυγή έχασε σχεδόν 215 χιλιάδες ψήφους η πλειοψηφία κατευθύνθηκε στην ΝΔ και ορισμένοι και στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Από: bankingnews.gr

Τελικώς η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττήθηκε όπως είχε σχεδιάσει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς εάν αθροιστούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη στις εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019 το αποτέλεσμα είναι οι επιδόσεις του 2015.

Η ΝΔ έλαβε περίπου 39,8% και ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης 35% περίπου όσο είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Η ΝΔ επέκρινε επί μακρόν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε για αναρίθμητα οικονομικά λάθη, για το τρίτο μνημόνιο που εξόντωσε την μεσαία αστική τάξη και προκάλεσε την 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ΝΔ κατηγόρησε τον Τσίπρα για ακραία φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού.

Μεγάλο μέρος αυτών των κατηγοριών είναι ακριβές και αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Όμως παρά την καταστροφική πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την επακόλουθη αποδοχή του μνημονίου και των προγραμμάτων λιτότητας η τιμωρία της κοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο καταστροφική.

Ο Τσίπρας ξεκάθαρα επιβιώνει με ποσοστά 31,5%, κερδίζει πολιτικό χρόνο ώστε να αλλάξει το κόμμα του και να ασκήσει αντιπολίτευση ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι λοιπόν γεννάται το εξής πολιτικό ερώτημα τι κατάφερε η ΝΔ;

Η ΝΔ κατάφερε να έρθει πρώτο κόμμα με 39,8% που σίγουρα είναι πολιτική νίκη αλλά ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιβίωσε πολιτικά, η ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη εισήλθε στην ελληνική βουλή και επίσης η Ελληνική Λύσης του Βελόπουλου που θεωρείται δεξιό κόμμα.

Άρα στρατηγικά τι κέρδισε η ΝΔ να βγάλει από την μέση, να εξοντώσει πολιτικά την Χρυσή Αυγή.

Με όρους πολιτικούς η ΝΔ κατάφερε και κέρδισε την ακροδεξιά καθώς η νίκη της ΝΔ επί της Αριστεράς έχει πολλές ερμηνείες και φέρει πολλούς αστερίσκους.

Ο Μητσοτάκης έδωσε μια πολιτική μάχη για να κερδίσει τις επιπλέον 4 έδρες καθώς εάν εισερχόταν στην βουλή η Χρυσή Αυγή η ΝΔ αντί 158 θα εξέλεγε 154 βουλευτές και η αυτοδυναμία της θα ήταν οριακή.

Για τις 4 έδρες ουσιαστικά δόθηκε μια μάχη κατά της ακροδεξιάς την οποία ξεκάθαρα και κέρδισε η ΝΔ.

Όμως το πολιτικό διακύβευμα ήταν ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 υπήρχε μόνο ένας ηττημένος η Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε μεν αλλά με ποσοστά 31,5% παραμένει ενεργός στο πολιτικό παιχνίδι και προφανώς θα δηλώσει ισχυρή παρουσία στην επόμενη εκλογική μάχη.

Η αλλαγή της πολιτικής σκακιέρας στην Βουλή ήταν να αποχωρήσει η Χρυσή Αυγή να μην εισέλθει δηλαδή στην Βουλή για σχεδόν 2.000 ψήφους.

Η Χρυσή Αυγή έλαβε πάνω από 155 χιλιάδες ψήφους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά δεν κατάφερε τελικώς να εισέλθει στην ελληνική βουλή αποτελώντας αρνητική έκπληξη.

Η ΝΔ κέρδισε επιπλέον 600 χιλιάδες ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν 300 χιλιάδες ψήφους ενώ η Χρυσή Αυγή έχασε σχεδόν 215 χιλιάδες ψήφους η πλειοψηφία κατευθύνθηκε στην ΝΔ και ορισμένοι και στην Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.