Εγκαταλελειμμένο δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα με 1 εκ. βαρέλια πετρέλαιο έτοιμο να εκραγεί ανά πάσα στιγμή


Freepen.gr - Ένα εγκαταλελειμμένο δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης απειλεί να μαυρίσει την Ερυθρά Θάλασσα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συσσώρευση πτητικών αερίων στο πλοίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια «καταστροφική» έκρηξη που θα έριχνε εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στη θάλασσα, αναφέρει το RT.

Το δεξαμενόπλοιο, αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι της πόλης της Ras Isa, περιέχει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, βρίσκεται στο σημερινό του σημείο από το 2015, όπου οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν το πλοίο ως φορτηγίδα. Ευρισκόμενο εκεί το πλοίο εδώ και χρόνια χωρίς συντήρηση, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση η οποία διαρκώς χειροτερεύει διακινδυνεύοντας μια παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων.

Το σκάφος ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, την Εταιρεία Πετρελαίου και Αερίου της Υεμένης.

Ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τα υδάτινα ρεύματα, μια διαρροή από το πετρελαιοφόρο θα μπορούσε να διοχετευθεί γρήγορα στο κανάλι του Σουέζ και να εξαπλωθεί μέχρι το Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών Mark Lowcock στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Το αφήνω σε εσάς να φανταστείτε την επίδραση μιας τέτοιας καταστροφής στο περιβάλλον, στις αποβάθρες και στην παγκόσμια οικονομία", είπε, προσθέτοντας ότι "οι συζητήσεις συνεχίζονται για την επίλυση του θέματος το συντομότερο δυνατόν".

Ο Lowcock ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η υπηρεσία του σχεδίαζε να προβεί σε αξιολόγηση κινδύνου του πλοίου αυτήν την εβδομάδα, αλλά δήλωσε πως η ομάδα του απορρίφθηκε από τις τοπικές αρχές, οι οποίες αρνήθηκαν να παράσχουν τις απαραίτητες άδειες.

Παρόλο που οι αντάρτες Houthi υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Υεμένης - γνωστοί τυπικά με τον τίτλο του κόμματός τους, "Ansar Allah" - αρχικά υπέβαλαν αίτηση για βοήθεια για το θέμα, ο Lowcock είπε ότι οι αξιωματούχοι των Houthi "συνεχίζουν να καθυστερούν".

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει προηγουμένως διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσει να απαντλήσει το πολύτιμο φορτίο του πλοίου - σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια πετρελαίου - μετά τη διάσωση του σκάφους, ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις στη χώρα καθιστούν το σχέδιο αυτό αβάσιμο, εξηγώντας ενδεχομένως την κυβερνητική απροθυμία να ενεργήσει.

Η κυβέρνηση της Υεμένης χρησιμοποίησε την κατάσταση με το φθίνουσα δεξαμενόπλοιο για να επικρίνει τους αντιπάλους της με ένα βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail