Το άγνωστο Τατόι. Ο πρώτος ιδιοκτήτης Γεώργιος Α΄ φοβόταν ότι θα φύγει νύχτα, όπως ο Όθωνας. Το λουκέτο του 1967 και η δικαστική διαμάχη

Ανάμεσα στα νέα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν και το πρώην βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, για το οποίο ανέφερε πως μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

Από: mixanitouxronou.gr

Όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κεντρικός στόχος της παρέμβασης είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία  πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής  ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμιστούν
οι χρήσεις γης. Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης
όχι μόνον για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Το Τατόι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας. Στο κτήμα βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Παραμένει σφραγισμένο από το 1967.


Το κτήμα έχει έκταση 47.427 στρέμματα. Ανάμεσα στα κτίρια δεσπόζει το θερινό ανάκτορο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Γεώργιο Α΄το 1884. Έχει συνολικό εμβαδό 1.100 τ.μ. και αποτελεί αντίγραφο από το συγκρότημα των ανακτόρων του «Πέτερχοφ» που ανήκε στον τσάρο Αλέξανδρο Β’, θείο της βασίλισσας Όλγας, γυναίκας του Γεωργίου. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του προτίμησε ένα έτοιμο σχέδιο και απέρριψε τις εισηγήσεις του Τσίλερ για πολυτελή έπαυλη, όπως στις Βερσαλίες. Φοβόταν ότι θα είχε την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του Όθωνα που εκδιώχθηκε από την Ελλάδα και θα έμπαινε σε περιττά έξοδα.

Το Τατόι υπήρξε θέατρο πολιτικής ίντριγκας και σημαντικών εξελίξεων που καθόρισαν την ιστορία της Ελλάδας. Τρεις κυβερνήσεις ορκίσθηκαν στο ανάκτορο και σημαντικές προσωπικότητες πέρασαν από τα σαλόνια του θερινού ανακτόρου αφήνοντας το αποτύπωμά τους είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.

Το ανάκτορο σφραγίστηκε το 1967, όταν ο Κωνσταντίνος έφυγε για τη Ρώμη με την οικογένεια του μετά το αποτυχημένο κίνημα κατά των συνταγματαρχών.

Το κτήμα περιήλθε στο δημόσιο τρεις φορές: το 1924, το 1973 και το 1994.

Την τελευταία φορά υπήρξε έντονη αντιδικία καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υποστήριξε ότι το κτήμα αποκτήθηκε από τους προγόνους του με νόμιμα μέσα και επομένως επρόκειτο για περιουσία που κληρονόμησε. Το ελληνικό κράτος υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία αυτή σχετιζόταν με το θεσμό της μοναρχίας και επομένως, μόλις καταργήθηκε η μοναρχία, η ιδιοκτησία έπρεπε να επανέλθει στο δημόσιο αυτόματα.

Το δικαστήριο δικαίωσε τον τέως. Αποφάνθηκε ότι το κτήμα Τατοΐου, το κτήμα Πολυδένδρι και το Μον Ρεπό αποτελούσαν ιδιωτική περιουσία και ότι η Ελληνική Δημοκρατία έπρεπε να πληρώσει εύλογη αποζημίωση στη τέως βασιλική οικογένεια, αν ήθελε να διατηρήσει στην ιδιοκτησία της αυτά τα ακίνητα και εκτάσεις. Η τέως βασιλική οικογένεια τελικά αποζημιώθηκε και τον Μάρτιο του 2003 το Τατόι περιήλθε στην κυριότητα του κράτους και κηρύχθηκε διατηρητέο. Από τότε περιμένει την επόμενη ημέρα…

Οι αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παρήγαγαν εκλεκτά προϊόντα. Στην αεροφωτογραφία διακρίνονται το οινοποιείο (χωρίς στέγη), το βουτυροκομείο, τα βουστάσια, οι στάβλοι και το ελαιοτριβείο.

Η «προϊστορία» του κτήματος

Το Τατόι κατά την τουρκοκρατία αποτελούνταν από τρία τσιφλίκια. Τα δυο από αυτά ανήκαν στην οικογένεια του Μουφτή, δηλαδή του θρησκευτικού αρχηγού της Αθήνας και το τρίτο στον Ομέρ πασά της Καρύστου. Στην απελευθέρωση τα τσιφλίκια πήραν οι Κατακουζηνοί και οι Σούτσοι, ισχυρές οικογένειες από το Φανάρι. Όταν το αγόρασε εξ ολοκλήρου ο Σκαρλάτος Σούτσος, πολλοί λήσταρχοι βρήκαν καταφύγιο στις εκτάσεις του. Το 1872 ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ αγόρασε μια αρχική έκταση 20.000 στρεμμάτων και έτσι ξεκίνησε η βασιλική ιστορία του κτήματος.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.