1955-2019: Θερμά επεισόδια – θερμές υποχωρήσεις…

Γράφει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας
Κώστας Μαρδάς
Από: militaire.gr

Πώς θα λήξει η συνεχώς κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση, η οποία εξελίσσεται από το 2014 καθ’όλον το μέτωπο αντιπαράταξης, από την κυπριακή ΑΟΖ, έως το βόρειο Αιγαίο και έως τον Έβρο; Το ερώτημα αυτό, που είναι ζήτημα όχι μόνο στρατιωτικό ή στρατηγικό, αλλά καθαρώς πολιτικό, μπορεί να είναι δύσκολο να απαντηθεί, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο να ιχνηλατηθεί η πορεία εξέλιξης, αν μελετήσουμε περιεκτικώς την κατάληξη που είχαν οι προηγηθείσες κρίσεις με χειριστές τους Έλληνες και Τούρκους Πρωθυπουργούς, εν μέσω της κηδεμονευτικής παρέμβασης του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ.

(Για την πλήρη εξιστόρηση των κινήσεων ενός εκάστου δρώντος, παραπέμπω στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο μου ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, σελίδες 800).Συνοπτικά:

Κρίση 1955

Έλληνας Πρωθυπουργός:Αλέξανδρος Παπάγος
Τούρκος Πρωθυπουργός: Αντνάν Μεντερές
Αμερικανός Πρόεδρος: Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

Καταληκτικό αποτέλεσμα:Πογκρόμ κατά της ομογένειας στην Πόλη από Τούρκους βανδάλους.

Κρίση 1963-64

Έλληνας Πρωθυπουργός:Γεώργιος Παπανδρέου
Τούρκος Πρωθυπουργός: Ισμέτ Ινονού
Αμερικανός Πρόεδρος: Λίντον Τζόνσον

Καταληκτικό αποτέλεσμα: Τουρκικός βομβαρδισμός Κύπρου τον Αύγουστο του ‘64. Πρώτη «διχοτόμηση».

Κρίση: 1967

Έλληνας Πρωθυπουργός: Κωνσταντίνος Κόλλιας
Τούρκος Πρωθυπουργός:Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ
Αμερικανός Πρόεδρος: Λίντον Τζόνσον

Καταληκτικό αποτέλεσμα:Απόσυρση ελληνικής μεραρχίας από Κύπρο.

Κρίση 1974

Έλληνας Πρωθυπουργός:Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος
(ανδρείκελο του δικτάτορα Ιωαννίδη)
Τούρκος Πρωθυπουργός: Μπουλέντ Ετσεβίτ
Αμερικανοί Πρόεδροι: Ρίτσαρντ Νίξον –Τζέραλντ Φορντ

Καταληκτικό αποτέλεσμα: Εισβολή Αττίλα.Τουρκική κατοχή Βορείου Κύπρου.

Κρίση 1976

Έλληνας Πρωθυπουργός:Κωνσταντίνος Καραμανλής
Τούρκος Πρωθυπουργός:Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ
Αμερικανός Πρόεδρος: Τζέραλντ Φορντ

Καταληκτικό αποτέλεσμα:Αμοιβαίο πάγωμα ερευνών στο Αιγαίο μετά τα χτυπήματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από το πλοίο «Χόρα». Γκριζάρισμα του Αιγαίου με τη Συμφωνία Βέρνης, παρά τη διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι θα αποτρέψει με αεροναυτικές δυνάμεις τις έρευνες του «Χόρα».

Κρίση 1987

Έλληνας Πρωθυπουργός:Ανδρέας Παπανδρέου
Τούρκος Πρωθυπουργός: Τουργκούτ Οζάλ
Αμερικανός Πρόεδρος: Ρόναλντ Ρέηγκαν

Καταληκτικό αποτέλεσμα:Αμοιβαίο πάγωμα ερευνών στο Αιγαίο μετά τα χτυπήματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από το τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις». Αποδοχήσυμφωνίας Βέρνης, παρά την απειλή του Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα χτυπήσει το πλοίο. Δημοσίως απείλησε, αλλά στο διπλωματικό παρασκήνιο ακύρωσε τη γεώτρηση της καναδικής εταιρείας Ντένισον στα ανοιχτά της Θάσου, ικανοποιώντας το αίτημα της Τουρκίας.Δέχθηκε διάλογο για όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα που δημιούργησε η Τουρκία, υπογράφοντας συμφωνία στο Νταβός το 1988.Το γκριζάρισμα ισχύει μέχρι σήμερα.

Κρίση 1996

Έλληνας Πρωθυπουργός: Κωνσταντίνος Σημίτης
Τουρκάλα Πρωθυπουργός: Τανσού Τσιλέρ
Αμερικανός Πρόεδρος:ΜπιλΚλίντον

Καταληκτικό αποτέλεσμα: Αποβίβαση Τούρκων κομάντος στα ελληνικότατα Ίμια, σε απάντηση της ύψωσης σημαίας και παρουσίας Ελλήνων κομάντος στη διπλανή βραχονησίδα.«Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Απουσία ελληνικής κυριαρχίας στις νησίδες. Τρεις αξιωματικοί νεκροί από την πτώση ελικοπτέρου.

Κρίση: 2014-15

Έλληνας Πρωθυπουργός:Αντώνης Σαμαράς
Τούρκος Πρωθυπουργός: Ταγίπ Ερντογάν
Αμερικανός Πρόεδρος: Μπαράκ Ομπάμα

Καταληκτικό αποτέλεσμα: Ανενόχλητες τουρκικές έρευνες σε ΑΟΖ Κύπρου.

Κρίση 2017-18

Έλληνας Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Τούρκος Πρόεδρος: Ταγίπ Ερντογάν
Αμερικανοί Πρόεδροι: Μπαράκ Ομπάμα –Ντόναλντ Τραμπ

Καταληκτικό αποτέλεσμα:Τουρκικές έρευνες σε ΑΟΖ Κύπρου. Διεμβολισμός ελληνικής ακταιωρού στα Ίμια. Ισχυρισμοί Τουρκίας για υποστολή ελληνικής σημαίας στους Φούρνους Ικαρίας. Αύξηση κατά 500% των παραβιάσεων στα χωρικά ύδατα. Τουρκικός αποκλεισμός γεωτρύπανου Eni. Δύο τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Πρώτον: ΟΛΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί που χειρίστηκαν τις μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις, παρά τις διπλωματικές ή στρατιωτικές αντιδράσεις τους, στο τέλος, υπό την απειλή πολέμου από την Τουρκική ηγεσία, την ουδετερότητα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ρωσίας καιτην ελλιπή στάση της Ευρώπης(και έχοντας-κάποιοι θεσμικοί ή εξωθεσμικοί-προκαλέσει ανοήτως την Τουρκία),έκαναν πίσω, προκειμένου –και ορθώς-να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Και το έπραξαν αποσπώντας τη συναίνεση του ελληνικού λαού που -ευλόγως-δεν θέλει… αίματα.

Δεύτερον: Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

Το κόστος της ειρήνης στα εβδομήντα χρόνιακαι σήμερα, είναι η απώλεια κυριαρχίας στο Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι αύξησαν τις θαλάσσιες παραβιάσεις,όχι μόνο κατά 550% το 2018 αλλά και με 110 υπερπτήσεις που δεν είναι παρά πρόβες βομβαρδισμού σε ελληνικές νησίδες. Και –για πρώτη φορά– τρίωρες ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ΕΝΤΟΣ των χωρικών μας υδάτων σε Αγαθονήσι –Φαρμακονήσι- Οινούσσες, αδιαφορώντας για τις έντονες διπλωματικές διαμαρτυρίες της κυβέρνησης.

Το κόστος στην Κύπρο είναι ότι,υπό τις χλιαρές αντιδράσεις, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσίας, Ισραήλ, Αιγύπτου, ο Ερντογάν πολιορκεί τη Μεγαλόνησο με τρία πλοία και ετοιμάζεται να στείλει τέταρτο, οδηγώντας στη ντε φάκτο διχοτόμηση της ΑΟΖ, που -για να λέμε την πλήρη αλήθεια-δεν αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, αφού δεν έχει συμφωνήσει προς βορράν η Τουρκία, προς δυσμάς η Ελλάδα και προς ανατολάς η Συρία.

Τρίτον: Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΩΝ…ΥΠΕΡΕΛΛΗΝΩΝ

Η ελληνική και κυπριακή πλευρά προέβη σε δομικές ενέργειες που δεν ήταν έτοιμη να τις υποστηρίξει. Κλασικό παράδειγμα, που πληρώνουμε μέχρι σήμερα και μέχρι… αύριο,είναι η απόφαση του Μακαρίου τον Νοέμβριο του 1963, να ζητήσει την αναθεώρηση των 13 «διχοτομικών» -πράγματι– άρθρων του Συντάγματος των Συμφωνιών της Ζυρίχης. Άρθρων που όμως είχε υπογράψει μόλις τρία χρόνια πριν. Ο άπειρος, περί τα στρατηγικά, ιερωμένος και παράλληλα Πρόεδρος της Κύπρου, προχώρησε στην αναθεώρηση, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, που είχε μεν κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία στη Βουλή. Η κίνηση τρομοκράτησε την τουρκοκυπριακή μειονότητα η οποία –κατ’ εντολήν της επεκτατικής Τουρκίας-εξεγέρθηκε, φοβούμενη επιθέσεις, σύμφωνα με το σχέδιο «Ακρίτας» που είχαν ετοιμάσει ακραίοι… υπερέλληνες, υπό τις «ευλογίες» του Μακαρίου.

Απερίσκεπτες ενέργειες στα σύνορα του Αιγαίου: Οι νεολαίοι που τον Απρίλιο του 2018, προχείρως ύψωσαν ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες στους Φούρνους Ικαρίας, προς τιμήν της μνήμης του πεσόντος ικάρου Γιώργου Μπαλταδώρου, χωρίς να συμβουλευθούν καμία αρμόδια αρχή, μας εξέθεσαν σε κίνδυνο επεισοδίου.Αποτέλεσμα;Τούρκοι κομάντος να υποστείλουν τη σημαία στη νησίδα Μικροί Ανθρωποφάγοι, με τον ισχυρισμό ότι δεν καταγράφονται στη Συμφωνία της Λωζάννης.

Άλλο παράδειγμα παρορμητισμού: Λειτουργώντας, δήθεν, ως άφοβος πολεμιστής ,εκ του ασφαλούς βέβαια, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, έσπευδε στο φυλάκιο της νησίδας Παναγιά Οινουσσών, που έχουν στο μάτι οι επεκτατικοί Τούρκοι, κάνοντας δύο χρονιές… πρόωρη Ανάσταση από τις 5 το απόγευμα, κατά παράβαση του τυπικού της Εκκλησίας μας. Όμως, όσες φορές πήγε,ζητώντας μάλιστα να τον συνοδεύει ο στρατιωτικός διοικητής, ενώ λειτουργούσε, εμφανίσθηκαν στη θάλασσα βατραχάνθρωποι… (όχι, πάντως, ελληνικής εθνικότητας…).Την άλλη μέρα, ο Ερντογάν έστειλε μαχητικά για υπερπτήσεις- δοκιμές βομβαρδισμού και τη μεθεπομένη εξαπέλυσε στο εν λόγω σύμπλεγμα50 – 100 πρόσφυγες. Αλλά ο… «στρατάρχης»Μάρκος είχε επιστρέψει στο θρόνο του στην Μητρόπολη, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύγκρουση.Επί πλέον, αναζητούσε ζευγάρι που θα ήθελαν να τους παντρέψει στο εκεί ναΐδιο, υπό την κάλυψη των τηλεοπτικών μέσων της χώρας!Προσοχή: Πότε αυτά, παρακαλώ; Σε μια εποχή που η Ελλάδα, καθημαγμένη από τα τρία μνημόνια,έχει πρόβλημα ανταλλακτικών και εφοδίων, όπως αγωνιωδώς ανέφεραν προς την πολιτική ηγεσία της χώρας,δια της παγκοίνως γνωστής ανοιχτής επιστολή τους στην «Καθημερινή», δέκα πρώην αρχηγοί των τριών όπλων!

Στην Κύπρο: Σε ευρύτερο επίπεδο, λάθος τακτικής, αποδεικνύεται ότι έκαναν, τελικά,οι Κύπριοι αδελφοί μας, ξεκινώντας τον πόλεμο των γεωτρήσεων. Επηρεασμένοι, ως φαίνεται,από τις… ελκυστικές αναθυμιάσεις του φυσικού αερίου, έδωσαν θαλάσσια οικόπεδα στα μεγαθήρια ExxonMobil, Total, ENI, αλλά δεν εξασφάλισαν την αμυντική θωράκιση της ΑΟΖ, συνεπαρμένοι από έναν ενεργειακό μεγαλοϊδεατισμό…Μεγαλοϊδεατισμό που απειλεί –παρά τις καλές προθέσεις τους– να παρασύρει την Αθήνα σε μια γενικότερη ελληνοτουρκική ρήξη…

Τέταρτον: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ

Η κηδεμονευτική παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται προς αποτροπή γενικής ρήξης με την Τουρκία, ώστε να μην ανατιναχθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία οργανώνεται για πόλεμο κατά της Ρωσίας και για να λειτουργούν οι εν Ελλάδι αμερικανικές Βάσεις στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού από Αφγανιστάν έως Λιβύη. Παρέμβαση όμως που, ναι μεν μπορεί να αναβάλλει τον πόλεμο, αλλά δεν διασφαλίζει τα ελληνικά σύνορα. Παράδειγμα τα Ίμια.Ο Κλίντον απέτρεψε τον πόλεμο, αλλά δεν απέτρεψε το γκριζάρισμα του Αιγαίου.

Πέμπτον: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ… ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ

Σε όλες τις ελληνοτουρκικές κρίσεις από το1955έως σήμερα και έως… αύριο, καταγράφεται η χλιαρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, έναντι επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας. Η «εθνική μας μοναξιά»! Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τέως υπουργός Άμυνας: «Σε έναν πόλεμο θα είμαστε τελικά μόνοι μας!». Η μεγαλύτερη ελληνική στρατηγική αλήθεια που ειπώθηκε ποτέ! Το ερώτημα είναι:Μας έχει γίνει μάθημα; Η απάντηση είναι απλή:Προφανώς και…όχι!

Έκτον: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Η προϊστορία των κρίσεων και ειδικώς η εν εξελίξει, η οποία κλιμακώθηκε μέσα σε μια Ελλάδα απορροφημένη από τη συνεχή φτωχοποίηση εν ονόματι επίτευξης της περιλάλητης ανταγωνιστικότητας, έδειξε –όπως και στα Ίμια– ότι η χώρα δεν μπορεί να επαφίεται στην αμυντική προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την κολοβή ανάπτυξη πολιτικής ασφάλειας.Επιπλέον τρανή απόδειξη; Τα μέτρα-ημίμετρα, με πάγωμα της ενταξιακής βοήθειας ύψους 148 εκ. ευρώ, όταν προχθές η Κομισιόν εκταμίευσε 1,5 δις για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Έβδομον: ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΜΥΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ

Αφούείμαστε μόνοι μας, απαιτείται προετοιμασία Λαού- Στρατού για άμυνα,αν δεν θέλουμε να έρθει το «Μπαρμπαρός» στο Τουρκολίμανο…
Ενδεικτικά μέτρα που έπρεπε να ληφθούν… χθες:

-Αύξηση της θητείας από τους εννέα μήνες στους 18 και βλέπουμε.

-Προώθηση Παλλαϊκής Άμυνας ανδρών και γυναικών, βάσει του ισχύοντος μη ενεργοποιημένου νόμου του 1998.

-Πανεθνική άσκηση κινητοποίησης με συμμετοχή από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη, κατά το σουηδικό σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο.

-Δεκαετές σχέδιο για απεξάρτηση ανταλλακτικών και οπλισμού εντός της συμμαχίας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, μέχρις ότου γίνουμε σχετικά αυτοδύναμοι και ικανοί να απειλήσουμε με πάγωμα λειτουργίας των Βάσεων, όπως προβλέπει η ισχύουσα Συμφωνία του 1990, εφ’ όσονη Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ανέχεται την εξάπλωση της Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας.

-Ανάπτυξη σε σχολεία, πανεπιστήμια, μίντια και διανόηση, μιας κουλτούρας εθνικής αξιοπρέπειας, χωρίς εθνοφυλετισμό… Διαβάζοντας Ιστορία, ακούγοντας τραγούδια λαϊκά (ή ροκ), αλλά και το όπλο να περιμένει στο στρατόπεδο !

-Διακομματικός προσδιορισμός ορίων κατευνασμού.

– Υποβολή διεκδικήσεων προς την Τουρκία, όπως π.χ. πολιτιστικών δικαιωμάτων κρυπτοχριστιανών και άλλων.

-Διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία από θέσεωςισχύος, προκειμένου να πιστοποιήσουμε ότι υπάρχει περιθώριο μιας επωφελούς ειρήνης με τους γείτονες, που – καίτοι «χριστιανοί»… λατρεύουμε να «μισούμε».

Και στο ερώτημα:
Θα γίνει θερμό επεισόδιο;
Η απάντησή μου, ιστορικά:
Όχι, αν γίνει… θερμή υποχώρηση..!
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.