Η πρώτη κατάληψη πανεπιστημίου το 1897 με τους φοιτητές να μην προξενούν την παραμικρή φθορά!

Η πρώτη κατάληψη πανεπιστημιακού κτηρίου στην Ελλάδα έγινε το 1897, σε μια εποχή που οι φοιτητές ήταν ένοπλοι. Η κυβέρνηση πίστευε πως οι φοιτητές θα εγκατέλειπαν το κτήριο αλλά δεν έγινε.

Ο γνωστός αστυνομικός διευθυντής Μπαϊρακτάρης τους επέδωσε τελεσίγραφο για εκκένωση του χώρου. Οι φοιτητές δεν το δέχτηκαν. Οι καθηγητές μεσολάβησαν για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού. Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε. Τότε η κυβέρνηση βάσισε τις ελπίδες της στο ότι οι φοιτητές θα έβγαιναν χάρη στην έλλειψη τροφίμων όμως εκείνοι κατόρθωσαν να προμηθευτούν κάποια τρόφιμα.

Τελικά η δεύτερη διαμεσολαβητική προσπάθεια των καθηγητών είχε επιτυχία. Ενδεικτικό είναι ότι οι φοιτητές δεν προξένησαν την παραμικρή φθορά στους χώρους της κατάληψης! Αυτή ήταν και η συμβουλή των καθηγητών.

Ποτέ λοιπόν δεν ήταν κάτι εύκολο και αποδεκτό να επεμβαίνει η αστυνομία στους χώρους του πανεπιστημίου. Στον ευτελισμό του ασύλου συνετέλεσαν πολλοί. Το να μπορεί όμως να επεμβαίνει η αστυνομία με ένα απλό τηλεφώνημα ενώ θα έπρεπε να είναι και που θα ζητείται μόνο από τη Σύγκλητο, δε θα κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail