Η βάναυση και παράλογη "κληρονομιά" της προκαταβολής φόρου 100%

chezbeate / pixabay
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει δείξει ότι η διευκόλυνση και ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας αποτελεί άμεση προτεραιότητά της. Και ήδη προωθούνται μέσα από τα φορολογικά νομοσχέδια σημαντικές παρεμβάσεις.

Από: capital.gr - Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Όπως οι 120 δόσεις για τις οφειλές των επιχειρήσεων και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και τα μερίσματα. Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ σημαντική -δραματική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί- επιβάρυνση, κληρονομιά της καταστροφικής για την οικονομία πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλήττει βάναυσα, πάνω από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η προκαταβολή φόρου κατά 100%. Μία αφαίμαξη πόρων, επαναλαμβάνω βάναυση που στερεί κάθε πόρο και κάθε ρευστότητα και που αποτελεί κατ’ εξοχήν "επίθεση" στη μεσαία τάξη.

Η προκαταβολή φόρου 100%, είναι μία από τις σημαντικές αιτίες που έχουν στερήσει ρευστότητα από την αγορά και έχει συμβάλει αποτρεπτικά, ακριβώς λόγω της αφαίμαξης αυτής, στη δυνατότητα των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ρυθμίσουν οφειλές, υποχρεώσεις κλπ. Και δεν αναφέρομαι στην εφορία μόνο, αλλά και αλλού, σε ταμεία, τράπεζες κλπ. Είναι βέβαιο ότι το θέμα της προκαταβολής 100%, έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και θα δοθεί λύση. Ωστόσο δεν φάνηκε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα ή τουλάχιστον δεν υπήρξε η δυνατότητα με βάση και τα έσοδα του Δημοσίου να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Καθώς ήδη υπάρχουν άλλες σημαντικές ελαφρύνσεις όπως η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ίσως όμως να έχει νόημα η επανεκτίμηση του θέματος. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις εμβληματικές επενδύσεις που μπορεί να αλλάξουν πράγματι τη χώρα, αλλά και τα σημαντικά κίνητρα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται για την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία μέσω αυτής θέσεων εργασίας, στην επιβίωση και την καθημερινότητα μίας πολύ μεγάλης ομάδας πολιτών, αυτό το 100% αποτελεί όχι απλώς βραχνά, αλλά θηλιά στον λαιμό τους...

Μου έκανε εντύπωση για να είμαι ειλικρινής, ότι υπέρ της μείωσης της προκαταβολής μίλησε ακόμα και... ο κ. Βαρουφάκης. Ο οποίος έχει ασφαλώς πολύ σημαντικές ευθύνες ως υπουργός Οικονομικών για την αδιέξοδη και καταστροφική διαπραγμάτευση που οδήγησε σε οδυνηρές συνέπειες και μέτρα όπως αυτό. Παρ’ όλα αυτά, η άποψη που εκφράζει σήμερα για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι λανθασμένη. Ακόμη και αν έχει αφετηρία πολιτικάντικη... Και η αλήθεια είναι ότι η προκαταβολή φόρου κατά 100% συμβάλει στο να καθίστανται μη βιώσιμες πολλές ατομικές και μη επιχειρήσεις. Και ασφαλώς κάθε άλλο παρά συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, ενώ προφανώς έχει μειώσει και τη μισθοδοτική δυνατότητα...

Νομίζω ότι δεν είναι εκτός λογικής να έχει κανείς ως στόχο ακόμη και την κατάργηση – μεσομακροπρόθεσμα έστω - της Προκαταβολής Φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ή πιο ρεαλιστικά με βάση τα δεδομένα της οικονομίας, να συζητηθεί η μείωση της προκαταβολής τουλάχιστον στο 50% όσο το δυνατόν ταχύτερα με στόχο σταδιακά την περαιτέρω αποκλιμάκωση της βαρύτατης αλλά και παράλογης με βάση τα διεθνώς ισχύοντα, υποχρέωσης.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.