Οι S-400 καταστρέφουν το όνειρο των τουρκικών αεροπλανοφόρων

Freepen.gr - Ένας από τους στόχους της αμυντικής βιομηχανίας του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan είναι να επιτρέψει στην Τουρκία να κατασκευάσει τα δικά της αεροπλανοφόρα και τελικά να γίνει ανεξάρτητος στον τομέα της άμυνας, σημειώνει το ahvalnews.com

Λίγες χώρες κατάφεραν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Μόνο οκτώ πολεμικά ναυτικά έχουν αεροπλανοφόρα ενώ άλλα έξι διαθέτουν πολεμικά πλοία που μπορούν να φιλοξενήσουν αεροσκάφη κάθετης απονήωσης (STOVL). Επίσης μόνο εννέα χώρες στον κόσμο είναι σε θέση να κατασκευάσουν τους δικούς τους αερομεταφορείς.

Η Τουρκία κατασκευάζει δύο αμφίβια πλοία πολλαπλών σκοπών, TCG Anadolu και TCG Trakya, στα πρότυπα του Juan Carlos της Ισπανίας. Αυτά τα πλοία, τα οποία θα θεωρούνται ως αεροπλανοφόρα από το τουρκικό κοινό, θα είναι τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον τουρκικό στόλο, μήκους άνω των 230 μέτρων και εκτοπίσεως σχεδόν 27.500 τόνων.

Όμως, το όνειρο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόκτηση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας S-400. Η Ουάσιγκτον φαίνεται αποφασισμένη να εμποδίσει την αγορά αυτή, καθώς οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση της Αγκυρας για τις κυρώσεις καθώς και την ενδεχόμενη απομάκρυνσή της από το προηγμένο πρόγραμμα αεροσκάφους F-35.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35A για την αεροπορική της δύναμη και 16 F-35B για το ναυτικό ώστε να τα αναπτύξει στα υπό ναυπήγηση αεροπλανοφόρα της.

Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι η συμφωνία των S-400 θα προχωρήσει, ακόμη και ο Ερντογάν ανησυχεί για τον αντίκτυπο της ιδιαίτερα όσον αφορά το όνειρο των αεροπλανοφόρων της Τουρκίας.

Τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτά είναι το F-35B και τα βρετανικά Harrier τα οποία όμως έχουν σταματήσει να κατασκευάζεται εδώ και περίπου είκοσι χρόνια ένω έχουν ξεκινήσει να παροπλίζονται.

Με το F-35B, το TCG Anadolu αυξάνει την επιχειρησιακή εμβέλειά του και την αποτελεσματικότητά του και είναι σε θέση να αμυνθεί καλύτερα εναντίον εχθρικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων και να διεξάγει αποστολές επίγειας επίθεσης και αναγνώρισης και να παρέχει μεγαλύτερη αεροπορική υποστήριξη. "Το F-35B αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του δυναμικού μάχης υψηλού επιπέδου", δήλωσε ο Robert Farley, λέκτορας στο Patterson School of Diplomacy and International Commerce at the University of Kentucky.

Με το F-35B, το TCG Anadolu και το TCG Trakya θα μεταμόρφωσαν τις περιφερειακές δυνατότητες της Τουρκίας σε παγκόσμια ικανότητα προβολής δυνάμεων και θα χρησιμεύσουν ως σύμβολο κατάστασης.

"Έχουν υπάρξει κάποιες φήμες ότι η Ρωσία ή η Κίνα εργάζονται σε ένα νέο μαχητικό STOVL, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνια και θα ήταν ένα επικίνδυνο στοίχημα" καταλήγει ο Farley.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail