Οι ΗΠΑ μετά την Τουρκία "προειδοποιούν" και την Ινδία να μην αγοράσει τους S-400

Department of information support of the Baltic region
Freepen.gr - Η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 5,43 δισ. δολαρίων για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 της Ρωσίας τον περασμένο Οκτώβριο και πρόσφατα δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τη συμφωνία παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, αναφέρει το Sputnik.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μια έμμεση προειδοποίηση προς την Ινδία ότι η αγορά ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεροπορικής άμυνας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω συμφωνίες όπλων μεταξύ Νέου Δελχί και Ουάσινγκτον.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ο επικεφαλής βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Αλις Γουέλς, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια «στρατηγική επιλογή» από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, σχετικά με τα συστήματα όπλων που επιλέγουν να αγοράσουν.

"Αυτό που προκαλεί ανησυχία για το S-400 είναι ότι θα μπορούσε να περιορίσει αποτελεσματικά την ικανότητα της Ινδίας να αυξήσει τη δική μας διαλειτουργικότητα και ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο πρέπει να γίνει στρατηγικό σημείο για εταιρικές σχέσεις και στρατηγική επιλογή σχετικά με τα όπλα και τις πλατφόρμες μιας χώρας που πρόκειται να εγκρίνει", δήλωσε η Γουέλς, μιλώντας σε μια ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η προειδοποίηση ακολούθησε μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας την περασμένη εβδομάδα που υποδεικνύει ότι το Νέο Δελχί δεν είχε σκοπό να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία των S-400 με τη Μόσχα παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Το Νέο Δελχί υπήρξε κύριος αγοραστής ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού εδώ και δεκαετίες, ενώ τα όπλα της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μέχρι το ένα τέταρτο των συνολικών ξένων αγορών του τα τελευταία χρόνια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail