Η Ρωσία έκλεισε την πόρτα στο Ιράν για τους S-400 εν μέσω της έντασης του Κόλπου

Vitaly Nevar / TASS
Freepen.gr - Η Ρωσία απέρριψε το αίτημα του Ιράν να αγοράσει συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400, ανησυχώντας ότι η πώληση θα προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου, σύμφωνα με το themoscowtimes.com.

Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσαν οι πηγές με την προϋπόθεση της ανωνυμίας επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν το ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 7 Μαΐου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία για να απαντήσουν.

Οι πωλήσεις των πυραυλικών συστημάτων είναι αμφιλεγόμενες στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των Η.Π.Α., κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τη διοίκηση Trump αν προχωρήσει στην αγορά των συστημάτων.

Η αντίδραση της Ρωσίας στο αίτημα του Ιράν αντικατοπτρίζει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, όπου υπάρχει μια αναμέτρηση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφενός και των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων της στον Κόλπο αφετέρου. 

Ωστόσο βλέπουμε τη διαφορετική στάση της Ρωσίας απέναντι στα δύο αιτήματα. Το Ιράν δε μετέχει στις δυτικές συμμαχίες ενώ κατά έναν τρόπο έχει ανταγωνιστική θέση απέναντι στη Ρωσία στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δε συμβαδίζουν πάντα οι απόψεις τους στη Συρία. Απεναντίας η Τουρκία είναι επιθυμητή ώστε να δημιουργηθεί ρήγμα στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας και χάσμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail