QUIZ: Σε περίπτωση πολέμου ποιος εκτελεί χρέη Πρωθυπουργού στην Ελλάδα με βάση το νόμο;

Σύμφωνα με το νόμο 2292/95, ο οποίος έχει δεχτεί 4 διαδοχικές τροποποιήσεις, σε καιρό πολέμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (δηλαδή σήμερα δηλαδή ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και όχι ο Υπουργός Αμυνας Αποστολάκης) γίνεται ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ της χώρας. Τα Επιτελεία και το ΚΥΣΕΑ αλλάζουν ρόλους και αναβαθμίζονται ενώ βοηθοί του είναι οι 4 Αρχηγοί των κλάδων του Στρατεύματος (ΓΕΣ,ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΑΣΔΕΝ). 

Γιώργος Αδαλής
Ο νόμος αυτός ουσιαστικά, αναδεικνύει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε Πρωθυπουργεύων της χώρας και οι αρμοδιότητές του καθώς και οι ρόλοι του υπερβαίνουν τόσο των ρόλο των υπουργών όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού και του ΠτΔ. Οι οποίοι άνετα μπορούν να την κάνουν από την Ελλάδα, μιας και τα πάντα τα κάνει ο ΑΓΕΕΘΑ.

Δυστυχώς, ο βασικός νόμος αυτός είναι εξόχως αναχρονιστικός και επικίνδυνος. Διότι σε καιρό ειρήνης οι στρατιωτικοί μας εκπαιδεύονται ως Επιτελείς. Δηλαδή ως σύμβουλοι και μόνο των πολιτικών. Γι αυτό η Ελλάδα έχει Γενικά Επιτελεία στους στρατιωτικούς κλάδους και όχι Αρχηγεία. Δεν έχουμε π.χ. Αρχηγείο Στρατού αλλά Γενικό ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Στρατού (ΓΕΣ).

Ο νόμος αυτός είναι πιο αναχρονιστικός ακόμα και από την εποχή του Θουκυδίδη. Κι αν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν χιλιάδες έτη φωτός μπροστά, εμείς καταφέραμε να πάμε χιλιάδες χρόνια πίσω.
Για να μην σας κουράζω, μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι είναι καλό να πρωθυπουργεύει ο ΑΓΕΕΘΑ ή ένας Στρατιωτικός. Είναι όμως εξόχως επικίνδυνο διότι οι Στρατιωτικοί στην Ελλάδα, έχουν εκπαιδευτεί γενιές τώρα ΜΟΝΟ ως Σύμβουλοι των Πολιτικών. Δεν έχουν την παραμικρή εκπαίδευση για Αρχηγοί σε Αρχηγεία και πολύ περισσότερο δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει να είσαι ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΩΝ σε μια χώρα… και να νοιάζεσαι για την Παιδεία, τα Νοσοκομεία κτλ

Ο νόμος αυτός είχε γίνει λίγο πριν τα Ίμια. Όταν δεν υπήρχε καν ίντερνετ και οι επικοινωνίες ήταν εντελώς διαφορετικές και η τεχνολογία πολύ πίσω. Και παρά το παράδειγμα των Ιμίων όπου ΔΕΝ είχαμε κήρυξη πολέμου, αλλά απειλή πολέμου, αυτοί δεν διδάχτηκαν τίποτα και τον κράτησαν ως έχει μέχρι σήμερα με κάποιες αλλαγές που περισσότερο μπέρδεψαν την κατάσταση παρά την βοήθησαν. Απλά άλλαξαν τότε τους Στρατηγούς και έβαλα ΑΓΕΕΘΑ τον Τζογάνη ενώ είδαν σε πραγματικό χρόνο ότι αυτό το πράγμα δεν δουλεύει.

Που να είχαμε και κήρυξη πολέμου δηλαδή στα Ιμια.

Φανταστείτε για παράδειγμα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, να ΜΗΝ ήταν Αρχηγός και Πρωθυπουργεύων ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αλλά ο στρατηγός Μοντγκόμερυ….

Ακόμη θα πολεμούσαμε στην Ευρώπη με τον Χίτλερ….
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail