Η Moody's πιστολιάζει την τουρκική οικονομία: Νέα υποβάθμιση ακόμη πιο βαθιά μέσα στα "σκουπίδια"

Freepen.gr - Η Moody's μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας ακόμη πιο βαθιά σε αυτό που αποκαλούμε «σκουπίδια» την Παρασκευή, λέγοντας ότι ο κίνδυνος της κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών συνέχισε να αυξάνεται ταυτόχρονα με το ρίσκο της κυβερνητικής αδυναμίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Moody's υποβάθμισε τη βαθμολογία στο Β1 από το Ba3 και διατήρησε τις αρνητικές προοπτικές. Είχε προηγουμένως μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα στο Ba3 από το Ba2 τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Λίγο μετά την τελευταία κίνηση, το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν είναι σύμφωνη με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας.

"Η απόφαση δεν είναι σύμφωνη με τους θεμελιώδεις δείκτες της τουρκικής οικονομίας και δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των αναλύσεων του οργάνου", ανέφερε σε δήλωση.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τους οικονομικούς δείκτες σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και ανέφερε εξελίξεις όπως ο πτωτικός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα τουριστικά έσοδα και είπε: "Δυστυχώς βλέπουμε ότι οι πολύ θετικές εξελίξεις αγνοούνται".

Η Moody's τόνισε ότι η συνεχιζόμενη διάβρωση της θεσμικής δύναμης και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής για την εμπιστοσύνη των επενδυτών αντισταθμίζει όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και του χαμηλού δημόσιου χρέους.

"Παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια περαιτέρω παρατεταμένη περίοδο οξείας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής μεταβλητότητας", δήλωσε η δήλωση, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι αδύναμα.

Αναφέρει ότι τα περισσότερα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας σε βάρος της υποβάθμισης της υποκείμενης ανθεκτικότητας της οικονομίας και του τραπεζικού της συστήματος σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ο Moody's αναφέρει επίσης πως οι εξωτερικές πιέσεις επιδεινώνονται από τη σειρά μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.

"Οι κυρώσεις τις οποίες το αμερικανικό Κογκρέσο θα εξετάσει εάν η αγορά προχωρήσει, ενώ σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα, σκιάζουν την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας", πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail