Οργή στην Τουρκία για τη MED7: Δεν είναι κανονικό κράτος η Κύπρος, η δήλωση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο!

Freepen.gr - Την οργή της Αγκυρας προκάλεσε η κοινή δήλωση των επτά ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που μετείχαν στην 6η σύνοδο, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό της Κύπρου καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ξεφεύγει από κάθε όριο ενώ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κανονικό κράτος.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση:

Απορρίπτουμε τις δηλώσεις σχετικά με τα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, τα οποία είναι προκατειλημμένα, μη ρεαλιστικά και αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο, στην κοινή δήλωση που εγκρίθηκε κατά την έκτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου 2019 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Οι εν λόγω δηλώσεις αντανακλούν τις μέγιστες εθνικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής Κυβέρνησης και της Ελλάδας, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες τόσο με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού όσο και με το διεθνές δίκαιο. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν αξία, σημασία ή αποτέλεσμα για εμάς.

Η δήλωση αυτή αποτελεί ακόμη ένα λυπηρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η Ελλάδα κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ έχουν γίνει όργανα αυτών των πράξεων.

Η τρέχουσα κατάσταση αποκαλύπτει επίσης σαφώς το λόγο για τον οποίο η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αμερόληπτοι και αξιόπιστοι φορείς στο πλαίσιο της διευθέτησης του Κυπριακού.

Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη δήλωση αυτή στο πλαίσιο του Κυπριακού πρέπει να θυμούνται ότι όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι ζουν στο νησί της Κύπρου. να συνειδητοποιήσουν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και ικανοποιηθούν οι ανάγκες ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο λόγος πίσω από την αποτυχία της επίλυσης του Κυπριακού για 56 χρόνια είναι η απροθυμία των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν τη δύναμη και τον πλούτο. Επιπλέον, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού.

Η στήριξη που δόθηκε στις διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης από τη μέγιστη τάξη θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην εν λόγω δήλωση είναι πράγματι άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όπως υπογραμμίσαμε προηγουμένως, ούτε η ΕΕ ούτε κάποιο μέλος της ΕΕ μπορεί να επικυρώσει μια απαίτηση περί θαλάσσιων συνόρων εκδίδοντας αποφάσεις όπως ένα δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση που απέτυχε να διαφυλάξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ίσοι συνιδιοκτήτες του νησιού, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικό κράτος.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες του νησιού συνεχίζεται όπως και πριν και ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα αυτό το σκοπό και δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail