Η Τουρκία το ψάχνει για τα J-31 και τα Su-57 στη θέση των F-35

Photo: Υang Sheng / GΤ
Freepen.gr - Η Τουρκία έχει ήδη εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν την παράδοση των αεροσκαφών F-35 μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραυλικά συστήματα S-400 και θεωρεί πιθανές εναλλακτικές επιλογές τα ρώσικα Su-57 και τα κινέζικα J-31, όπως γράφει η φιλοκυβερνητική Yeni Şafak.

Σύμφωνα με τη Yeni Şafak, το Πεντάγωνο έκανε την τελευταία του κίνηση στέλνοντας την περιβόητη πλέον επιστολή την Πέμπτη όπου αναφέρεται ότι η Τουρκία θα βρεθεί εκτός του προγράμματος των F-35 στις 31 Ιουλίου αν μέχρι τότε δεν έχει υπαναχωρήσει από τη συμφωνία απόκτησης των S-400.

Η Άγκυρα φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα S-400 αντί για τα αεροσκάφη F-35, καθώς τα συστήματα πυραύλων θεωρούνται επείγουσα ανάγκη λόγω περιφερειακών εντάσεων, ανέφερε η εφημερίδα.

"Τα σχέδια B, C, D είναι έτοιμα σε περίπτωση που το F-35 δεν προχωρήσει άλλο μετά την αγορά του S-400", γράφει η Yeni Şafak. Η Τουρκία θα διατηρήσει την αεροπορική της δύναμη αυξάνοντας τη συντήρηση των υπαρχόντων αεροσκαφών, ενώ θα αυξήσει τις προσπάθειες για την παραγωγή δικών της αεροσκαφών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μια επιλογή είναι η διαπράγματευση με τη Ρωσία για την απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών. Μια άλλη επιλογή είναι τα κινέζικα J-31 ενώ το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτές οι προοπτικές είναι πιο αποδοτικές από πλευράς κόστους σε σχέση με τα F35.

"Η Άγκυρα ήδη πιστεύει ότι ακόμα και αν παραδοθούν τα F-35, θα δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην Τουρκία, όπως τα διευθύνουν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, κανείς δεν λυπάται «χάνοντας» τα F-35», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ο Mehmet Barlas, ένας αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, πρότεινε επίσης την άμεση παραγγελία ρωσικών αεροπλάνων, χωρίς να η Τουρκία περιμένει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Tyler Rogoway και ο Joseph Trevithick ανέφεραν σε άρθρο που δημοσίευσαν τον ιστότοπο The Drive τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την εξαγωγή και παραγωγή του προηγμένου αεροσκάφους Su-57.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει αεροσκάφη αλλού, όταν ρωτήθηκε για την πιθανή εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35.

"Υπάρχουν (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα. Θα ικανοποιήσω απόλυτα τις ανάγκες μου από κάπου, μέχρι να μπορέσω να τα παραγάγω μόνος μου ", είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail